Scholen
Masterskip: school op zee
Als één van uw leerlingen mee wil met Masterskip, wilt u uiteraard meer weten over het onderwijsprogramma en hoe we samenwerken met uw school. Bij Masterskip helpen wij leerlingen om te ontdekken wie ze zijn in de wereld, wat hun drijfveren en talenten zijn en op welke manier ze zichzelf het beste kunnen ontwikkelen. Zo geven we deze leerlingen gereedschap in handen om te slagen en gelukkig te zijn!
Scholen doen veel om de horizon van leerlingen te verbreden. Het organiseren van excursies en ontmoetingen buiten de klas, gepersonaliseerd leren, het inrichten van aparte ruimtes en afdelingen, het ontwikkelen van stageprogramma’s en talentklassen. Scholen kunnen echter niet alles doen. En voor scholen die iets extra’s zoeken kan het programma van Masterskip een mooie aanvulling zijn. Een overzicht van scholen die de mogelijkheid bieden voor Masterskip vind je hier.
Bij Masterskip geloven wij dat er meer is dan leren in een schoolgebouw en dat het voor leerlingen heel waardevol, belangrijk en leuk is om te leren buiten de klas.
Scholen
Wat houdt Masterskip in?
Masterskip neemt leerlingen uit 4 havo en 4/5 vwo mee op een unieke zeilreis. Gedurende 5 tot 7 weken beleven de trainees onder deskundige leiding van eerstegraads docenten en professionele crew een deel van de ontdekkingstocht van Columbus naar het Caribisch gebied of Spitsbergen.
Scholen
Waar gaat de reis naar toe?
Masterskip biedt verschillende reizen op verschillende Tall Ships. De reizen op de Wylde Swan herken je aan ‘WS’, en de reizen op de Artemis beginnen met ‘AR’. Eigenlijk zijn er twee soorten reizen: Oceaanoversteken en Caribische zeilreizen. Iedere reis heeft zijn eigen karakter en bijzondere kenmerken. Welke reis spreekt jouw aan?
Exclusief programma
Kosten
Scholen
Het onderwijsprogramma
Masterskip is dé plek waar leerlingen ruimte en mogelijkheden krijgen om zichzelf te leren kennen, te ontdekken wat hen drijft en waar hun talenten liggen. Masterskip is een uniek programma waar leerlingen zich in hoog tempo ontwikkelen tot zelfbewuste en gemotiveerde jonge mensen. Zelfbewust genoeg om keuzes te kunnen maken en gemotiveerd te blijven om te leren en ontwikkelen.
Double-loop-learning
Het onderwijs van Masterskip vindt plaats aan de hand van ‘double-loop-learning’ en richt zich op het verwerven van een nieuw handelingsrepertoire bij leerlingen. Dat kan zelden worden overgedragen via boeken, colleges of in een cursus. Bij ‘double-loop-learning’ wordt onderscheid gemaakt tussen vaardigheden en strategieën voor handelen. Voor beide is (cognitieve) inhoud nodig, maar er is meer kennis nodig om te komen tot adequaat handelen dan uitsluitend het reproduceren van geleerde theorie. Een leerling die in staat is om nieuwverworven kennis om te zetten tot adequaat handelen, integreert deze kennis zeer diepgaand.
Onderwijsniveau
Het onderwijs aan boord
Masterskip leerclinics
Scholen kunnen de kwaliteit zelf waarborgen
De workshops
Masterskip altijd direct aanspreekbaar
Toetsen
Over de docenten
Scholen
Samenwerking scholen en Masterskip
Een goede samenwerking tussen de scholen en Masterskip is van groot belang. Wij werken veel samen met scholen die begrijpen dat leerlingen soms meer nodig hebben dan dat zij zelf hun leerlingen kunnen bieden. Dat leerlingen soms juist naar buiten moeten om te leren. Dat de wereld groter is dan een klaslokaal.
Scholen
Toestemming
Uitgesproken toestemming van de school is noodzakelijk voor deelname van een leerling aan één van onze reizen. Wij dragen zorg voor goede afspraken om de trainee een goede leerervaring te geven, varen met gekwalificeerde docenten en de trainees volgen het programma van hun eigen school met behulp van planners. Zolang de school vierkant achter de deelname staat, hoeft er geen toestemming bij de leerplichtambtenaar te worden opgevraagd. Om de toestemming een formeel karakter te geven gaan wij in sommige gevallen een samenwerkingsovereenkomst aan met de school, waarin taken en verantwoordelijkheden van zowel Masterskip als de school staan omschreven. Er zijn meerdere (partner)scholen die deze samenwerkingsovereenkomst met ons aangaan. Er zijn al vele leerlingen met Masterskip mee gevaren en deze zijn grotendeels met een voorsprong van boord gekomen.
Scholen
Wettelijke kaders
Toestemming geven aan een leerling om met Masterskip mee te gaan, mag dat? Wij zeggen volmondig: ja! Niet voor niks zijn er al vele leerlingen met Masterskip op reis gegaan.
De Leerplichtwet biedt scholen de ruimte en bevoegdheid om tot een zorgvuldige afweging te komen om Masterskip te beschouwen als bijvoorbeeld:
» PLUS-traject;
» Persoonlijk leerplan;
» Technasium-project;
» Een ander persoonlijk of projectmatig scholingsprogramma.
Stel dat een leerling mee gaat en de onderwijsinspectie komt langs op school?
Dat is geen enkel probleem. Alle scholen hebben een Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA). Dat begint sowieso in 4 / 5 havo en 5 / 6 vwo. Soms al in 4 vwo. Als er toetsen zijn die in het PTA zitten gedurende de periode dat de leerling met Masterskip mee is dan moet er een individueel PTA van die leerling op school aanwezig zijn. Dat is niet zoveel werk: het is een kwestie van constateren dat er in de Masterskip periode een aantal PTA toetsen zijn en dan beschrijven dat die toetsen op een ander moment worden gemaakt of, dat ze aan boord worden gemaakt en dat school later het cijfer vaststelt. Er zijn altijd leerlingen met individuele PTA’s. Denk aan chronisch zieken, leerlingen die gespreid examen doen, leerlingen die vanwege de thuissituatie individuele afspraken maken, sporters, leerlingen die zich voorbereiden op een studie aan het conservatorium of de dansacademie, of leerlingen die een eigen onderneming starten. Vaak zit het aantal individuele PTA’s rond de 10% van het aantal leerlingen. De Masterskip-leerling is er gewoon één van.
De overheid en Masterskip
Leerplicht en Masterskip
Kwaliteit van onderwijs
Programma
Scholen
Afdelingsleider: wat betekent het voor u?
Zeker bij de eerste aanvraag van leerlingen voor Masterskip kan er twijfel bij u ontstaan. Natuurlijk over uw persoonlijke positie. Zowel aan het positief als het negatief reageren op de beoordeling zitten consequenties. U vraagt zich misschien af: wat kan een nadeel voor mij zijn als afdelingsleider als ik het toesta? Wat kan een nadeel voor mij zijn als ik het niet toesta?