Skip to main content Skip to footer

Veelgestelde vragen over Masterskip

Veelgestelde vragen over Masterskip

Over de reizen

Voor al onze reizen geldt de verdeling van maximaal 1/3e aan land, 2/3e zeilen. Het Masterskipprogramma draait om het groepsproces aan boord, en hiervan is samenwerken in de vorm van zeilen een groot onderdeel. Een zo groot mogelijk deel van de reis zullen we daarom zeilend doorbrengen.

Het is niet nodig om zelf een vliegticket te boeken. Wij regelen dit! De prijs van de reis is exclusief ticket. Wij boeken alsnog de tickets, en zetten hiervoor een factuur klaar in je persoonlijk account.

De reissom zoals op de site staat wanneer je boekt is exclusief vliegticket. Wij kunnen op de lange termijn niet inschatten hoeveel de tickets in prijs gaan stijgen.

Masterskip boekt wél de tickets, en voor vertrek worden de kosten van het vliegticket naar de deelnemers doorberekend. We geven per reis een indicatie van de kosten.

In de eerste jaren van Masterskip was Tall Ship Wylde Swan het enige schip waarmee onze trainees het water op gingen. Na een volledig uitverkocht schooljaar heeft Swan Expeditions extra schepen toegevoegd aan onze vloot, en zijn we een samenwerking aangegaan met diverse andere Tall Ship rederijen.

Het Masterskip programma is op al onze schepen gelijk. Er reizen maximaal 30 trainees mee op een reis, en de verdeling tussen zeilen en aan land/excursies is minimaal 2/3e zeilen, maximaal 1/3e aan land en excursies. Nautisch zijn er verschillen tussen de schepen, echter deze hebben minimale invloed op het programma.

Jazeker zijn de begeleiders op onze zeilreizen in het bezit van een VOG. Ook hebben we een vertrouwenspersoon aan boord (de scheepsarts). We werken altijd aan een veilige leeromgeving. Onze docenten zorgen vanaf het begin van de reis voor de ontwikkeling van een groep waarin iedereen zich veilig en prettig voelt.

VMBO/Mavo leerlingen zijn zeker welkom aan boord! Alleen leerjaar 4 van deze niveau's is het examenjaar, en dit is lastig te combineren met onze reizen. Mocht je toch geïnteresseerd zijn kun je eens een informatiebijeenkomst bijwonen, en aan je school te vragen hoe zij hier tegenover staan. Als toestemming vanuit school geen probleem is, is dat er vanuit ons ook niet! :)

Je inschrijving

De aanbetaling van 30% betaal je binnen twee weken na je boeking. De resterende 70% moet 4 weken voor vertrek betaald zijn. Enkele weken voor vertrek weten wij hoe duur de vliegtickets zijn voor jouw reis. Hiervan komt dan een factuur in je persoonlijke account te staan, en deze moet een week voor vertrek betaald zijn.

Als je twijfelt of je dit schooljaar over gaat twijfel je misschien nog over het inschrijven op je reis. Want; wat gebeurt er bijvoorbeeld met je aanbetaling als je onverhoopt blijft zitten? In dit geval zijn er twee opties:

  1. Deelnemen aan de geplande reis, terwijl je het jaar over doet
  2. De inschrijving (kosteloos) doorschuiven naar een schooljaar later

Wat Masterskip betreft kan het beide, maar dit is iets om te overleggen met school. Als er een kans bestaat dat je blijft zitten horen wij dat zo snel mogelijk, in ieder geval voor de zomervakantie. Dan kunnen wij kijken of er iemand anders in jouw plaats mee kan op de reis. Zoekwoorden: zitten blijven, blijf zitten, niet overgaan, overdoen, schooljaar opnieuw, zittenblijven, blijf zitten

Je Masterskip reis begint met het bijwonen van een informatie bijeenkomst, en het inschrijven op onze interesselijst. Je laat dan aan ons weten dat je geïnteresseerd bent in één van onze reizen, en wij geven je tips over je inschrijving. Wanneer je je definitief inschrijft ga je een overeenkomst met ons aan en ga je akkoord met onze algemene voorwaarden. Dat betekent dus dat je zeker moet weten dat je mee kunt! Check dus of je toestemming krijgt van school en van je ouders, en of je de kosten voor de reis bij elkaar kunt sparen. 2 keer ja? Inschrijven maar!

Globaal beginnen onze reizen in december vol te lopen, het is voor ons alleen niet mogelijk te voorspellen wanneer de reis vol is. Dit is namelijk voor een groot deel afhankelijk van wanneer onze trainees toestemming krijgen van hun school. Het is lastig te zeggen wanneer dat is. Een reële voorspelling doen zonder daarbij verkeerde verwachtingen te scheppen is niet mogelijk. Het komt regelmatig voor dat meerdere leerlingen zich tegelijkertijd definitief inschrijven, omdat ze van dezelfde school allemaal tegelijk toestemming krijgen.

Als je je Masterskip inschrijving definitief maakt ga je een overeenkomst met ons aan, en ga je akkoord met onze algemene voorwaarden. Je betaalt direct 30% van het reisgeld. Natuurlijk wil je je zo snel mogelijk inschrijven zodat je zeker weet dat je mee kunt op reis. Ben je aan het wachten op toestemming van school, maar weet je al zeker dat dat geen probleem gaat zijn? Dan kun je je overwegen je inschrijving alvast definitief te maken, en je toestemmingsdocument later te uploaden. Belangrijk: zonder toestemming van school kun je niet mee op reis.

We hebben een korte uitleg voor het gebruik van je persoonlijk account geschreven. Hier vind je informatie over het toevoegen van je gegevens en benodigde documenten.

Bekijk de uitleg van het persoonlijk account >

Masteracties en fondsenwerving

Nee, dit is niet het geval. Masterskip heeft helaas geen ANBI-status, en daardoor zijn de bijdragen van sponsorende bedrijven voor hen niet aftrekbaar bij de belasting.

Ja, dat kan! Dit is tevens een mooie manier om de bedrijven die je sponsoren op de hoogte te houden (fondsenwerving) tijdens je reis. Je kunt via de sailmail wekelijks een update sturen naar huis. Je kunt het beste zorgen dat iemand van het thuisfront (ouder, broer, zus, vriendin) jouw nieuwsbrief maakt met de door jou gestuurde input. Soms heb je bereik en kun je een foto sturen, maar de sailmail is zonder foto’s! Wij plaatsen ook regelmatig blogs die geschreven worden door de trainees aan boord. Hier zitten vaak wel foto’s bij, en deze kunnen ook in jouw nieuwsbrief worden gebruikt.

Wat top dat je een bedrijf hebt gevonden dat je voor een bepaald bedrag wil sponsoren! Wij hebben een format van een factuur voor je. Daarop kun je het bedrag waarvoor je wordt gesponsord noteren, en je bankgegevens. Het bedrijf maakt het sponsorbedrag vervolgens naar jouw persoonlijke bankrekening over, zodat jij dat kunt gebruiken voor je betaling van je reis. Download hier het formulier >

Zoekwoorden: sponsoren, fondsenwerving, factuur, doneren, donatie, sponsors, sponsorbedrag.

Aan boord

Je mag je telefoon ‘gewoon’ gebruiken; bij Masterskip worden hier aan het begin van de reis wel afspraken over gemaakt. Op sommige reizen wordt besloten telefoons alleen op bepaalde tijdstippen te gebruiken.

Veel trainees gebruiken hun telefoon als camera. Het is wel verstandig om je te realiseren dat er vaak iets gebeurt met mobiele telefoons: ze gaan regelmatig een stukje zwemmen ;-), vallen uit je zak of schuiven van de tafel. Dus wees je hiervan bewust en neem niet de duurste telefoon mee.

Verder is het goed om te weten dat je geen of beperkt toegang hebt tot internet: in het Caribisch gebied is niet overal WiFi. Aan boord is er geen internettoegang, behalve misschien het lokale mobiele netwerk. En als je daar gebruik van maakt ga je buiten je standaard belbundel die je in Nederland hebt; dus let goed op dat je dataroaming uit hebt staan! Anders kun je hoge rekeningen verwachten.

Je mag aan boord elke week een was draaien met je persoonlijke kledingstukken. Je krijgt aan boord beddengoed en dat wordt natuurlijk ook regelmatig gewassen. 

Een laptop is het handigst! Windows of Apple laptops werken over het algemeen goed aan boord. Je moet je realiseren dat je laptop gedurende de tijd aan boord waarschijnlijk niet via het internet verbonden is. Chromebooks hebben daar wat last van maar bijvoorbeeld ook office 365. Check van tevoren of je alles goed hebt ingesteld zodat je zonder internetverbinding kunt werken.

Het Masterskip programma vergt veel van jou als trainee, zowel lichamelijk als fysiek. Het gebruik van alcohol, drugs en andere verdovende middelen past daar niet bij. Daarom staan we het gebruik van deze middelen niet toe. Het overtreden van dit beleid kan serieuze gevolgen hebben voor het verloop van je reis, en er voor zorgen dat je je reis vroegtijdig moet afbreken.

Ongeveer € 50,- tot €100,- euro is genoeg, afhankelijk van waar je naartoe gaat in dollars $ (Caribisch gebied).

Zeker. De scheepskok heeft de nodige ervaring en kennis. Zij/hij kan rekening houden met diëten zoals glutenvrij, lactosevrij, een notenallergie, etc. Er wordt standaard ook vegetarisch gekookt. Het is handig om je eventuele dieetwensen / allergieën vooraf aan de reis door te geven. Dit doe je door in je persoonlijke account te zetten wat de kok moet weten. We zorgen er dan voor dat de juiste info aan boord terecht komt. Als je reis begint, kun je nog even met de kok doorspreken waar hij/zij rekening mee moet houden en tijdens de reis kun je natuurlijk zelf in de galley helpen met het bereiden van de maaltijden!

De ervaring met zeeziekte is dat iedereen moet ‘inslingeren’ en dat medicatie in het begin niet veel helpt. Maar soms blijft zeeziekte na de eerste dagen aan boord opspelen en dan kán het helpen om medicatie te gebruiken, zoals Primatour, Suprimal, Cinnarizine, etc. Als jij goede ervaringen hebt met een bepaald middel dan is het zeker verstandig om mee te nemen. Maar aan boord hebben we natuurlijk ook onze boordapotheek (Primatour), dus noodzakelijk is het niet.

Printen kan aan boord. Het mag ook op een USB en die in de envelop terug naar school. Afhankelijk van wat jij/school het handigst vindt.

Soms is er een docent of iemand van de crew die graag fotografeert, of één van de trainees heeft als hobby fotografie en maakt dus veel mooie foto’s. Dat is natuurlijk heel leuk! Soms is dat niet zo, en maakt iedereen foto’s met mobiele telefoons. Natuurlijk kun je je eigen fototoestel meenemen, hou er rekening mee dat het niet verstandig is om een duur fototoestel mee te nemen aangezien het risico dat er iets mee gebeurt aanzienlijk is.

Nee, de Wylde Swan heeft zelf een aansprakelijkheidsverzekering.

Als we op zee / de oceaan zitten is er geen internet. Het contact met het schip loopt dan via kantoor. Zorg dat je alles van tevoren goed regelt, zodat dit geen probleem is voor het doen van al je schoolwerk. Elke week is er sailmail: een update naar het thuisfront. Dit verloopt via een speciaal mailadres en wordt aan boord gecoördineerd door de docenten. Elke dinsdag mag je een bericht naar je ouders sturen. Je ouders hebben dan tot vrijdag 11:00 uur de tijd om een bericht terug te sturen. De sailmail mag maximaal 1 A4 lang zijn en bestaat uit platte tekst.

Reisvoorbereiding

Jij bent zelf verantwoordelijk om te zorgen dat je mee kunt op reis met Masterskip, en de verschillende bestemmingen aan kunt doen. Wij volgen voor alle andere vaccinaties het advies op van de GGD. Op deze site kun je opzoeken wat verplichte of aanbevolen vaccinaties zijn. In het algemeen geldt voor het Caribisch gebied dat DTP en Hepatitis A aanbevolen wordt. En er zijn geen verplichte vaccinaties. Heb je deelgenomen aan het rijksvaccinatieprogramma, dan ben je tot je 19e beschermd tegen difterie, tetanus en polio. Ga je naar Brazilië en Suriname, dan is ook de gele koorts vaccinatie aanbevolen.

Ongeveer twee maanden voor het vertrek van jouw reis krijg je een e-mail met belangrijke informatie over de voorbereidingen van jouw reis. Dan ontvang je ook de deelnemerslijst.

Tijdens de kick-off bijeenkomst ontmoet je je mede-trainees in levende lijve!

De afmetingen van de kist zijn 75 x 55 x 55 cm. De gemiddelde inhoud van een tas van andere trainees is 70 tot 90 liter.

Voor de oceaanoversteken van het Caribisch gebied naar Europa heb je een zeilpak nodig. Voor de reizen van Europa naar het Caribisch gebied kun je ook met een goed regenpak toe. Hierbij wat achtergrond info over beide reizen, gericht op de keuze voor een zeilpak.

Op de oceaanoversteken van Europa naar het Caribisch gebied is het over het algemeen prima weer; als de oceaanoversteek eenmaal begonnen is loop je waarschijnlijk de hele dag in een korte broek. Je kunt echter wel, vooral aan het begin van de reis, eens een regenachtige wacht moeten lopen en dan trek je een zeilpak aan. Je hoeft geen duur pak te kopen! Maar je hebt wel iets nodig dat je goed beschermt tegen de regen. Een goed regenpak is dan prima, of lichte zeilkleding.

De oceaanoversteken van het Caribisch gebied naar Europa kenmerken zich door een grote afwisseling in het weertype: aan het begin van de oceaanreis is het nog warm en zal er hooguit een tropische bui overkomen. Naarmate je verder op de Atlantische Oceaan komt, richting de Azoren, kom je echter ander weer tegen. Het wordt kouder en daardoor heb je een betere bescherming nodig. Een goed zeilpak is dan echt fijn!

Masterskip heeft met zeilkleding.nl een kortingsafspraak, daar zie je twee zeilpakken staan die beide geschikt zijn voor de reis. Ook kun je natuurlijk kijken of je van iemand een pak kunt lenen of een tweedehands pak op de kop tikken. Zo hoeft het geen dure aanschaf te zijn die bovenop de kosten komt die je voor jouw reis al maakt.

Een standaard reisverzekering en een zorgverzekering met werelddekking.

Wij hebben als organisatie een ongevallen- en aansprakelijkheidsverzekering voor alle opvarenden. Als het zo is dat jij in het buitenland naar het ziekenhuis moet, kan dit gewoon via je eigen zorgverzekering en soms reisverzekering. Stel dat jij je bagage onderweg verliest, of je telefoon valt in het water, dan loopt dit ook via je eigen reisverzekering. Daarnaast adviseren we je om goed te overwegen of je een annuleringsverzekering wilt afsluiten, of dat je deelneemt aan ons annuleringsfonds. De trainees van vorige schooljaren hebben goede ervaringen met o.a. Allianz (globetrotter verzekering), CZ, Univé, Ohra en de Special ISIS verzekering. Onze ervaringen in het afgelopen jaar, waarbij wel eens een trainee het ziekenhuis heeft moeten bezoeken, is dat alle kosten gewoon gedekt waren door de standaard zorgverzekering. We raden jullie aan zelf goed naar je eigen verzekering te kijken.

Neem ecologische verzorgingsproducten mee op reis! Dit is beter voor de wereld en de oceaan. Let bijvoorbeeld op het gebruik van microplastics, palmolie en nanodeeltjes.

Hierbij een aantal tips van trainees die eerder meegingen:

  • Happy soaps. Deze serie bestaat uit shampoo, zeep, lippenbalsem, deo etc. Alle producten zijn microplastic en palmolie vrij. Omdat het compacte blokjes zijn neemt het weinig ruimte in in de tas.
  • Werfzeep. Plantaardige en palmolie vrije zeep, ook in compacte blokjes net als Happy soaps.
  • Biosolis. Zonnebrandcreme zonder nanodeeltjes.
  • Weleda. Vrij van nanodeeltjes en bevat geen chemische zonnefilters.

Op de site ‘Beat the Microbead‘ kun je kijken of de producten die jij gebruikt microplastics bevatten.

Als je methylfenidaat gebruikt heb je een Engelstalige medicijnverklaring nodig (zie deze site). Je moet deze verklaring laten opstellen en ondertekenen door jouw behandelend arts. Daarna laten stempelen door het CAK (ouderwets per post!). En wij ontvangen graag een kopie van de verklaring zodat we deze aan de begeleiding kunnen geven voor de zekerheid. Als je (veel) andere medicijnen gebruikt is het handig om je apotheek te vragen een lijst uit te draaien zodat je kunt laten zien wat je meeneemt. Onze scheepsarts vindt het handig als je ook van elk medicijn de originele verpakking incl. bijsluiter bij je hebt. Dit omdat hij/zij jou dan beter kan helpen mochten er problemen optreden.

Voor elke reis organiseert Masterskip een kick-off bijeenkomst. Deze vindt plaats in het midden van het land, meestal op zaterdagmiddag, ongeveer een maand voor vertrek. Bij deze bijeenkomst zijn alle trainees + ouders welkom! De uitnodiging ontvang je twee maanden voor vertrek, wanneer je ook de belangrijke voorbereidingsmail ontvangt. Bij de belangrijke voorbereidingsmail zit ook een deelnemerslijst, zodat je weet met wie je op reis gaat.

De concrete voorbereidingen beginnen ongeveer twee maanden voor vertrek. Je krijgt een e-mail met daarin alle informatie die je nodig hebt om je schoolwerk etc. goed voor te bereiden. Je hebt de studiewijzers van je schoolvakken nodig en vertaalt deze naar een planning voor de reis. Wij helpen je op weg door een template klaar te zetten in je persoonlijke account! Ook krijg je feedback van onze docenten op je plan van aanpak, en indien nodig kun je ons natuurlijk om hulp vragen.

Je krijgt van ons een hooded sweater en twee t-shirts, deze ontvang je bij vertrek op Schiphol.

Je moet fit en gezond zijn om op reis te kunnen met Masterskip: het is fysiek een inspannende reis. Nu kan het zijn dat er iets met je gezondheid is, en wij willen dat graag ruim voor het vertrek van de reis weten. Ook willen we het weten als er iets met je is waarvan de begeleiding op de hoogte moet zijn. Denk daarbij niet alleen aan fysieke aandachtspunten, ook bijvoorbeeld als je een eetprobleem hebt of als je psychologische hulp krijgt willen we dat weten. We kunnen aan boord een heleboel ondersteuning bieden, maar hebben geen specialist in ons team. In jouw persoonlijke account staat een lege medische vragenlijst. Het is heel belangrijk dat je deze nauwkeurig en naar waarheid invult.

We willen deze graag direct nadat je je reis boekt ontvangen, en dat je deze 2 maand voor vertrek nog een keer checkt en eventuele aanpassingen aan ons doorgeeft. Het is nodig voor de ‘medical officer’ om zich voor te bereiden op de reis. En om tijdens de reis om bij eventuele calamiteiten goed te kunnen handelen. Hierbij moet je ook denken aan het gebruik van medicatie en mentaal ‘ongemak’. Aandachtspunten die misschien niet in de medische vragenlijst passen, kunnen gemaild worden naar Masterskip (info@masterskip.com).

Je kan aan boord ongeveer 6-8 toetsen meenemen en maken tijdens je reis. Elke zesde dag van de week is er toetsdag aan boord. Dit betekend dat alle trainees op dat moment hun toetsen maken. Wanneer je reis 6 weken duurt, heb je 5 toetsdagen. Namelijk, de laatste dag heb je scheepsovername en is het afscheid van de reis: geen tijd voor toetsen dus! Op de 5 toetsdagen kun je ongeveer 6-7 toetsen maken, dus soms maak je er 2 op 1 toetsdag. En elke week kun je jezelf voorbereiden op die een of twee toetsen. Het kan dus prima ingepland worden. Jouw school moet ervoor zorgen dat de toetsen vóór het vertrek van jouw reis in een verzegelde enveloppe meegegeven worden. Aan boord is één van onze docenten de toetscoördinator, hij of zij zorgt ervoor dat de juiste toets op het juiste moment klaar is om door jou gemaakt te worden. Na de reis neem je alle toetsen weer mee terug naar school in een verzegelde enveloppe, en worden ze daar nagekeken door je eigen docenten.

We gebruiken de naam waarmee jij je inschrijft bij Masterskip ook voor het vliegticket. En daarbij is het van belang dat de eerste naam zoals deze in jouw paspoort staat op het ticket komt. Dus als dat niet je roepnaam is dan moet je jouw eerste doopnaam in het systeem zetten.

Zeker. De scheepskok heeft de nodige ervaring en kennis. Zij/hij kan rekening houden met diëten zoals glutenvrij, lactosevrij, een notenallergie, etc. Er wordt standaard ook vegetarisch gekookt. Het is handig om je eventuele dieetwensen / allergieën vooraf aan de reis door te geven. Dit doe je door in je persoonlijke account te zetten wat de kok moet weten. We zorgen er dan voor dat de juiste info aan boord terecht komt. Als je reis begint, kun je nog even met de kok doorspreken waar hij/zij rekening mee moet houden en tijdens de reis kun je natuurlijk zelf in de galley helpen met het bereiden van de maaltijden!

Jazeker! Je kunt gewoon mee als je niet kunt zeilen. Door het sailtraining programma van Masterskip wordt je in korte tijd een volwaardig bemanningslid van ons Tall Ship.

Nee, een flexibele tas (sporttas, duffelbag) is een vereiste. Er is aan boord niet veel ruimte, je tas moet onder je bed passen of in je kist/kast. Deze is niet groot dus het past alleen als je je tas kan opvouwen. Tips voor je tas: ongeveer 70-90 liter, klein op te vouwen.

Nee, dat is niet aan boord. Hiervoor gelden persoonsgebonden adviezen, en wij nemen hier als organisatie dus geen medicatie voor mee. Als we tijdens een reis in een risicogebied voor Malaria komen, kiezen we ervoor om hier vooral preventief op in te spelen door het nemen van de volgende anti-mugmaatregelen:

  • Ten eerste door onze eigen keuzes qua route: hoe ver we het binnenland in gaan bepalen we zelf.
  • Ook het moment waarop we eventueel de jungle in gaan bepalen we zelf (we kiezen een moment waarop de muggen minder actief zijn).

We hebben dit advies voor jou:

  • Advies: draag lange mouwen-shirts en lange broeken als we hoog-risicogebied in gaan.
  • Advies: neem voldoende voldoende Deet of vergelijkbaar anti-muggen middel mee. Wij zullen aangeven wanneer dit gebruikt moet worden.

Wil je meer weten of een persoonlijk advies hierover, dan kun je terecht bij de GGD of je huisarts.

Zie het als een richtlijn om te zorgen dat je elke week ongeveer 1 toets maakt. Je moet vooral zorgen dat je bijblijft met school. Elke week is 1 toets-dag aan boord. Met uitzondering van de laatste week (dan is er geen toets-dag maar scheepsovername). Dus verspreid over 5 weken zijn 8 toetsen ook prima te doen. En als je met een oceaanreis meegaat ben je langer aan boord dan 5 weken en kun je dus ook iets meer toetsen maken.

Het is wel belangrijk dat je het paspoortnummer en de vervaldatum aan ons doorgeeft. Zou je dit telefonisch of per mail aan ons door willen geven?

1x 23 kg ruimbagage, en 1x handbagage.

De enveloppe die je van jouw school krijgt, kan door jou of je ouders overhandigd worden aan de docent op het moment dat jullie op Schiphol verzamelen voor vertrek. Eventueel kan jouw school de toetsen ook aangetekend versturen naar ons kantoor. En tenslotte is het mogelijk om toetsen door school te laten mailen. Maar dat graag wel even in overleg met Masterskip (info@masterskip.com).

Je hebt bij de bevestiging van je inschrijving een mail gekregen met daarin een link naar je persoonlijke account. Hierin staan jouw persoonlijke gegevens, de basis gegevens van de reis en de betalingen voor je reis. Ook staat de paklijst in deze account. Handig als je alvast wilt kijken wat je allemaal mee moet nemen! Heb je de link naar je persoonlijke account niet meer, neem dan even contact met ons op. Twee maanden voor het vertrek van jouw reis krijg je een belangrijke informatiemail van Masterskip over de voorbereidingen. Jij gaat dan aan de slag met het plannen van je schoolwerk en neemt contact op met al jouw docenten op school. Het plan van aanpak moet je twee weken voor vertrek inleveren bij Masterskip. De toetsen die je aan boord maakt mag je school zelf aan jou meegeven in een verzegelde enveloppe. Twee weken voordat jouw reis begint ontvang je nog een laatste belangrijke mail. Daarin staat o.a. meer informatie over het vertrek: waar en hoe laat verzamelen we op Schiphol?

Die info krijg je twee weken voor vertrek, per e-mail.

Voor de Caribische reizen staat er inderdaad een slaapzak op de paklijst. Soms worden er expedities georganiseerd naar een andere plek, en slaap je een keer in de buitenlucht. Op zo’n moment kan een slaapzak fijn zijn. Dit mag dan ook een dunne slaapzak zijn, omdat de temperatuur ’s nachts ook relatief hoog blijft.

Wij hebben aan boord alleen een aantal fysieke boeken en een hele boel digitale lesmaterialen als back-up als je toch jouw boek bent vergeten, maar je moet zelf zorgen dat je al je lesmaterialen bij je hebt. Dit betekent dat je al je boeken, opdrachten én antwoordenboeken moet inscannen en op je laptop moet zetten, maar neem het ook mee op een USB-stick!  

Aan boord hebben we de volgende woordenboeken: Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans, Grieks en Latijn. Je kan contact met ons opnemen als je wilt weten wat de precieze uitgave/editie is van het woordenboek.