Jazz
Aan iedereen die nu denkt dat juist de onderbreking, de uitspatting, de kwinkslag, de wending en de improvisatie pas echt smaak in het leven brengen: natuurlijk, uiteraard, daar zit wat in. Maar bedenk je dat de virtuoos geïmproviseerde trompetsolo’s van Miles Davis alleen hebben kunnen ontstaan in het tomeloze vertrouwen dat hij had in het basisritme waarin zijn muziekbroeders aan de toetsen en snaren voorzagen. Het leven aan boord is in dat besef als jazz. De maaltijden als gepluk aan de snaren van de bas. De zelfstudie als de ingehouden aanzetten van akkoorden op de toetsen.
Na twaalf dagen zee zat dat ritme er aardig in. Sterker, het verlangen naar de knetterende trompetklanken groeide stevig. De aanblik van de eilanden van Kaapverdië is alsof je de muzikanten van de jazzformatie elkaar glimlachend ziet aankijken… non-verbaal bereiden ze zich voor op een improvisatie-showtje… het publiek in de zaal krijgt alleen bij de gedachte eraan al kippenvel. Hier staat wat te gebeuren…
Gastoptreden
Er worden diverse solo’s ten gehore gebracht. Een aantal daarvan werden reeds in de vorige blog beschreven. De uitwisseling met Artemis, het bezoek aan Mindelo. En het hoogtepunt: de dagtocht naar Santo Antao. Hoe spectaculair dit was, realiseer je je pas echt op het moment dat door de wegstervende klanken van de trompetsolo heen het basisritme weer herkenbaar wordt. Padoem, doem, doem. Ontbijt, zelfstudie, ten ‘o clockie, zelfstudie, lunch, happy hour, sailtraining, four ‘o clockie, workshops, diner, watches…
Er is ook een gastoptreden. Een deel van ons verblijf in Kaapverdië staat in het teken van filmopnames door een professionele camera-crew. De beelden die tot nu toe beschikbaar waren voor het werven van nieuwe trainees waren verouderd. Bovendien is er van de nieuwe aanwinst van de organisatie, de Gulden Leeuw, nog geen beeldmateriaal met Masterskip signatuur. De gelegenheid dat beide schepen dezer dagen in de baai van Mindelo liggen, wordt benut om die beelden te verzamelen. Voor een getrouw beeld van het leven aan boord, nemen de cameravrouwen zich voor het vertrouwde ritme te volgen. Er wordt gefilmd tijdens zelfstudie, happy hour en sailtraining. Hoewel de gastmuzikanten hun best doen dichtbij het ritme te blijven, merk je toch dat het hier en daar hapert… de schwung, de cadans…
Een van de dagen wordt een deel van de trainees naar de Gulden Leeuw – hun opvarenden hebben een dagtocht op de wal – afgevaardigd om daar hetzelfde te laten zien. De crew van de Gulden Leeuw krijgt Masterskip-shirts aan, de trainees geven een geïmproviseerde rondleiding op ‘hun’ schip.
Als de opnames klaar zijn en de filmcrew gevlogen, is het heerlijk terugvallen op het ritme aan boord van de Wylde Swan. Padoem, doem, doem….
Crossing…
Ondertussen… deze track duurt inmiddels al een tijdje… komt het moment in beeld dat we gaan starten met waar het deze trip om te doen is. De oversteek van de Atlantische oceaan. Hoewel we al eens geroken hebben aan hoe dat zal zijn – we zaten immers al een keer 12 dagen aaneengesloten op zee – is de magie en het besef dat we echt óversteken en dat we dus op een gegeven moment ergens halverwege 1000 (!) mijl van land zullen zijn, indrukwekkend.
Hoe groot het schip ook is, zo klein is het ook. 55 meter, 48 personen. Immense oceaan. We gaan dit echt doen. Er zijn van deze 48 personen, 7 mensen die al eens een crossing gedaan hebben. Voor de rest is het de eerste keer. Maar voor iedereen is het de eerste keer in deze groep. De docenten besluiten dat de laatste avond dat we voor anker liggen, de laatste avond voor we starten aan de grote oversteek, de laatste avond dat de crew nog in een schema werkt dat voorziet in een reguliere nachtrust, een ideaal moment is voor een emotionele, maar bonding activiteit: Crossing the line.
… the line
We verzamelen met zijn allen, crew en trainees, in de mainhold. Tijdens de activiteit worden stellingen genoemd die iets kunnen zeggen over jou. Je wordt uitgenodigd om over de streep te gaan, wanneer de stelling op jou van toepassing is. Zo kun je jezelf, zonder woorden, laten zien en kunnen andere leden van de groep jou beter leren kennen. De stellingen beginnen onschuldig en krijgen een steeds dieper en persoonlijker karakter. Het is indrukwekkend om te zien dat lichtheid en geluk niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Het is emotioneel en confronterend om te zien met welk verdriet of tegenslag sommigen te maken hebben gehad. Het is troostrijk om je te realiseren dat je er niet alleen voor staat. Trainees en crew, volwassenen en kinderen. Eén groep. Waar nodig wordt er getroost en gesteund. De gesprekken na afloop geven blijk van verbondenheid en respect.
Het is goed… de waardevolle gesprekken de welgemeende knuffels gaan langzaam over in… padoem, doem, doem… de watches, het ritme… na crossing the line, klaar voor crossing the Atlantic.
Witlipgrienden
De volgende ochtend, halfzeven klinkt de wekmuziek in de mainhold, zeven uur is het ontbijt, om acht uur start de zelfstudie en om vier minuten over negen klinkt het gebulder van de ankerketting die in de ankerlocker zijn plaats zoekt. We zijn gestart aan de grote oversteek.
’s Middags tijdens de sailtraining wordt uitleg gegeven over navigatie. Basiskennis voor het aftekenen van het Masterboekje. Nog enkele dagen en we gaan over tot de internships. De beroepsstages die de trainees voorbereiden op het hoogtepunt van het zeilen: de shipstakeover. Bijna alle boekjes zijn afgetekend en er zijn al levendige gesprekken over de voorkeuren voor een stageplek.
Als we tijdens de zelfstudie een luchtje scheppen, worden we vergezeld door dolfijnen. Docent Daan, bioloog, heeft het walvissenboek bij de hand. Determinatie leert ons – getuige de sikkelvormige rugvin, de vlekkerige zadeltekening en ontegenzeggelijk de witte belijning rondom de bek – dat we te maken hebben met de witlip-griend. Niet eentje, maar minstens vijftien! De dieren blijven uren voor ons uitzwemmen. Krachtige lijven die maar minimale beweging nodig hebben om een vergelijkbare snelheid te ontwikkelen als waarmee de Wylde Swan door het water klieft.
Het kost moeite om… padoem, doem… doem… weer aan de slag te gaan… en zeg nou zelf dat is toch heel begrijpelijk?
Op de toetsen…
De dagen glijden voort. Zelfstudie, sailtraining, mentorgesprekken. Binnenkort is het Lazyday. Er volgt een scheepsraad. Trainees overleggen met elkaar en bepalen hoe ze deze dag zullen indelen en organiseren. Wat gaan we eten? Wie organiseert wat? Het verloopt gesmeerd. Diverse groepsleden zoeken en vinden rollen die bij hen passen en die de groep verder helpen.
Eerst volgt nog de toetsdag. Twintig trainees zitten in een warme en zweterige mainhold gebogen over de vragen die hun overzeese leraren weken geleden aan het papier toevertrouwden. De inhoud ervan angstvallig verpakt in verzegelde enveloppen met daarop geschreven de toegestane hulpmiddelen en de maximale tijd die de zij voor deze toets mogen gebruiken. Coördinator der toetsen ter zee, Daan, vergezeld door zijn assistent Pieter, nemen de voorschriften uitermate serieus. Net als overigens de trainees die de afgelopen dagen op de meest onmogelijke momenten met laptop en aantekeningen te vinden waren, om zich optimaal voor te bereiden op dit officiële meetmoment.
Als ook de laatste trainee na een toetsperiode van 150 (!) minuten haar pen neerlegt, gaat een golf van opluchting door de mainhold… deze zit er weer op. Het gemaakte werk wordt zorgvuldig in een retourenvelop gevouwen… als straks al het werk gemaakt is, zal het met dezelfde eerbied gesloten en verzegeld worden, zodat de leraren uit alle windstreken van het land tijdens hun welverdiende kerstvakantie de rode pen ter hand kunnen nemen voor het zo belangrijke correctiewerk…
We schrijven donderdag 21 november 2024: in een rotsvast ritme, laten we de vulkanische grond achter ons. Aan het eind van deze dag, zijn we op de helft van onze reis. En de crossing is pas net begonnen!