Skip to main content Skip to footer

Volg RM 3

Volg RM 3

Volg de Artemis

Op deze pagina kun je de trainees op de voet volgen.
Je vindt hier blogs, video's, foto's en de live-locatie.
Gebruik onderstaande knoppen om snel naar het juiste punt op de pagina te gaan. 

Veel volgplezier!

Deel deze pagina

Houd je vrienden en familie op de hoogte! Download deze afbeelding en deel hem via social media of WhatsApp.

Live locatie Artemis

Volg de live-locatie van het schip. Even geen update? Geen zorgen, de verbinding komt snel weer terug.

Bekijk ook de locatie van onze andere schepen >

Blogs & Vlogs

Iedere week schrijven de trainees blogs of maken ze vlogs over hun reis.
(Nog geen nieuws? Ververs dan de pagina met ctrl+R of command+R.)

Blog 4: San Blas Eilanden

16-17-18 februari, Eleonora & Sjoukje

Hoi allemaal Eleonora en Sjoukje hier,

Wij nemen 3 daagjes de blog over, tijdens ons avontuur op de San Blas eilanden. De eerste dag, 16 februari hadden we zoals elke ochtend zelfstudie maar na de lunch en happy hour stond er wat leuks op de planning we hadden namelijk een excursie naar een onbewoond eiland om daar te snorkelen en daarnaast mochten we ook een dorpje van de indianen bezoeken. We zijn met de motorboot naar een onbewoonde eiland gevaren en tijdens dat stukje varen zijn we zelfs een rog tegengekomen. Het eerste wat we zagen toen we aankwamen op het strand was een jakobsschelp maar we mochten die niet meenemen want dat is een belediging voor de lokale bevolking (kuna’s/indianen) net zoals de kokosnoten die mag je ook niet meenemen. Na het onbewoonde eiland gingen we door naar het dorpje van de kuna’s, op het moment dat we daar aankwamen voelde het meteen als een hele andere wereld. Je zag kinderen overal spelen soms zelfs in het plastic op het strand, deze kinderen waren allemaal van 0 tot 14 jaar omdat de oudere kinderen naar school gaan op het vasteland in Panama-City. De kinderen hebben wel heel veel plezier ze basketballen en volleyballen namelijk heel de dag, wij mochten ook eventjes meedoen en dit was heel leuk! We werden rondgeleid door een van de drie presidenten van het eiland, tijdens de rondleiding hebben we een kijkje mogen nemen in zijn hut waar hij leeft met zijn zeven kinderen en met zijn voor hem gekozen vrouw. Iedereen op het eiland heeft geen eigen keuze met wie die trouwt en dat betekent ook dat er incest voorkomt. Er werd ons ook nog vertelt en laten zien dat alle vrouwen op het eiland een soort henna op hun neus hebben. Onze dancing Danique (biologie docent aan boord) die kon het niet laten om ook zo’n beeldige henna te laten zetten. Maar ze was niet de enige die een beetje cultuur mee wou nemen. Onze matroos, Ian die had een houten peddel gekocht voor tien dollar, hij is er erg blij en gaat hem ophangen in zijn woonkamer. Na de rondleiding mochten we zelf ook nog even rondlopen. Tijdens het rondlopen viel ons op, dat het eiland erg klein is en dat je ongeveer binnen tien minuten het hele eiland hebt gezien. Ook zijn we naar het supermarktje gegaan, hier verkochten ze verse producten maar veel kwam ook van het vasteland. Hierna zijn we zijn we terug gegaan naar het schip en snel gaan slapen en hebben we nog even nagenoten van de dag want moesten de volgende ochtend weer vroeg op.

De tweede dag, 17 februari zijn we na de zelfstudie en de lunch waar we mega lekkere broodjes gegeten hebben met tomaat, kaas en pesto, gaan varen naar andere mooie eilanden. Na happy hour werden we in twee groepen verdeeld om het zeilen onder controle te houden. Tijdens het zeilen hebben we meer geleerd over de koers, wind en de zeilen want de Artemis is een best ingewikkeld schip. We zijn na een tijdje aangekomen bij een voor ons nieuwe deel van de San Blas eilanden, ook dit gedeelde is echt heel mooi. Op het moment dat we aankwamen begon het een beetje te schemeren, en was het tijd om te gaan eten. We aten kippootjes met daarnaast een salade, met dank aan onze geweldige kok Richie. Nadat we even konden uitbuiken, is er een beamer op het midden van het dek opgehangen. Waarop we met z’n allen de film Pirates of the Caribbean hebben gekeken. Na de film was iedereen aardig moe en zijn we naar bed gegaan na echt weer een super leuke dag.

En onze laatste dag dat wij de blog bij hebben gehouden, 18 februari. Vandaag was het Lazy Day! Eerlijk is eerlijk, dat is wel echt de leukste dag van de week. We mogen zelf kiezen en regelen wat we die dag gaan doen. Vandaag was het plan om naar een eiland te gaan om te zwemmen en op het eiland te barbecueën. Zo gezegd zo gedaan, we zijn na het ontbijt en het zwemmen bij het schip waar we voor het eerst met de trapeze in het water mochten springen en vanaf het net vooraan van het schip, naar een eiland gegaan met de motorboot. Het eiland waar we verbleven was echt heel mooi, volleybalveldje, restaurant, een wrak en veel palmbomen. Niet echt onbewoond maar wel super mooi. Zo blauw als het water was, zo mooi als de palmbomen waren en hoe gezellig het was en onderwater met alle vissen tijdens het snorkelen. We hebben namelijk bij een gezonken scheepswrak gesnorkeld, bij het scheepswrak konden we ook echt heel veel vissen zien in allemaal verschillende kleuren. Het was natuurlijk ook nodig om te lunchen, we hadden op het schip alles voorbereid voor de barbecue en brachten het toen naar het eiland, het was heel gezellig. De rest van de middag hebben we zeker een goede lazy day gehad, heerlijk in de zon en in het water. Terwijl waarschijnlijk een deel van jullie, degene die dit lezen, op de skies stonden. We hadden het erover dat het zo gek voelt als wij lekker aan het strand liggen en jullie aan het skiën zijn. Het werd wat rustiger op het eiland en het begon te schemeren, dus zijn we terug gegaan naar het schip. Het avond eten is gemaakt door een aantal leerlingen van ons, want voor de kok Richie is het natuurlijk ook lazy day. En vandaag weer op tijd naar bed, want morgen moeten we weer hard aan de bak met het zeilen en natuurlijk de zelfstudie.

Wij vonden het superleuk om de blog drie dagen over te nemen, wij hopen jullie ook!

Liefs, Eleonora en Sjoukje

VLOG 1: Land in zicht! 

13-14-15 februari, Roosmarijn & Doris

Blog 3: Hijs de zeilen!

10-11-12 februari, Lilly & Lisanne

Hoi hoi Lilly en Lisanne hier met een nieuwe blog, in de afgelopen 3 dagen is er best wel wat gebeurd en veranderd en dat gaan we jullie daarom eens allemaal vertellen!

Zaterdag 10 februari, de dag van vertrek uit de Annabaai Willemstad
De dag dat we eindelijk Curaçao gingen verlaten was aangebroken na iets langer dan verwacht hebben we zeilend de haven verlaten, dat is heel bijzonder aangezien je eigenlijk altijd de motor nodig had, omdat dit zo bijzonder is staan we waarschijnlijk in de krant! Tijdens het zeilen hebben we de heerlijke burritos van Richard gegeten en waren we bezig met de pannenkoeken voor zondag (lazy day!!) ik denk dat de meeste van ons de burrito nog geen 1.5 uur binnen heeft kunnen houden want iedereen werd plotseling enorm zeeziek. Wij hadden er ook echt heel veel last van, maar gelukkig ben je echt niet de enige. We staan dus regelmatig met een groep over de railing van de boot te spugen. Ook begonnen vandaag de sail-watches: dit is een beetje hetzelfde als wachtlopen, alleen doe je het met heel je groepje en je helpt de crew met zeilen, navigeren, zeilen bijzetten of wegehalen en zo, i.p.v. gewoon een beetje de wacht houden, druk druk dus soms.

Zondag 11 februari, Lazy day
Met een goede start op zaterdag zijn we op zondag nog steeds lekker aan het zeilen, wij denken alleen wel dat de meerderheid liever terug wilt naar de haven in Curaçao, het is Lazy Day dus dat betekent dat we zelf mogen kiezen wat we doen en wat we eten, het was Julie haar verjaardag dus we hadden als ontbijt gekozen voor pannenkoeken ze waren erg lekker maar de helft van ons heeft geleefd op crackers eigenlijk lag iedereen gewoon op het deck en werd onze ‘’barf counter’’ goed aangevuld met nieuwe kotsacties. Sommigen hadden nergens last van en anderen lagen kotsend op het deck. De lunch hadden we overgeslagen en als diner hadden we pokebowls, weer gemaakt door de leerlingen. Happy hour hebben we gewoon overgeslagen omdat niemand in staat was om iets te doen door de zeeziekte. In de avond moesten we weer sail-watchen en we hebben geleerd over de verschillende zeilen en dat zijn er heel wat weten we inmiddels!

Maandag 12 februari, de boot gaat alle kanten op
Niet heel veel gedaan vandaag, we zitten natuurlijk midden op zee dus we kunnen ook niet echt iets als een excursie doen, in de ochtend gewoon zelfstudie wat werd gevolgd door korte workshops over zeilen, zo kregen we wat meer uitleg over het sail-watchen en hoe we het vanaf nu allemaal zelf moeten doen, het kompas en hoe we daarmee weten waar we heen moeten varen en van de kapitein zelf en korte workshop over de wind en welke zeilen je wanneer moet gebruiken, na de workshops hadden we een extra uur vrije tijd door dat we in een nieuwe tijd zone zeilde waar het een uur eerder was. Iedereen heeft de hele namiddag een beetje gelegen in de zon, de meesten waren wel over de zeeziekte heen gelukkig, maar anderen waren nog steeds erg misselijk. Wat een ellende is het varen dan eigenlijk. We botsen door de golven en de deining echt alle kanten van de boot en het dek op! Het lijkt wel een kermisattractie in plaats van een zeilboot.
Dat is hoe de afgelopen drie dagen er aan toe gingen, hopelijk komen we over 2 dagen aan bij de eilanden van Panama en liggen we weer een beetje stil in plaats van deze extreme golven (slapen is echt onmogelijk) over drie dagen is er weer een nieuwe blog maar voor nu zeggen wij vaarwel en groetjes aan iedereen in Nederland.

Lieve groetjes van Lilly & Lisanne, RM3

Blog 2: Curaçao!

7-8-9 februari, Lisa & Silke 

We hebben de afgelopen dagen aan school gewerkt, dat ging supergoed. Elke dag beginnen we na het ontbijt aan de vier uurtjes zelfstudie. We nemen na 2 uur een half uur pauze waarin we een lekker snackje nemen. Onze chocolade voorraad begint al aardig op te raken. Nu liggen we aan wal, waardoor we nog lekken buiten kunnen werken aan ons schoolwerk. maar we gaan als het goed is zaterdag varen, dan moeten we binnen aan school werken. Het is nog even afwachten wanneer we kunnen uitvaren…

Woensdag:
Na weer hard te hebben gestudeerd mochten we dan eindelijk zwemmen. Want hoe kun je nou op Curaçao zijn, een eiland omringt door water, zonder gelijk in het mooie blauwe water te duiken. We hadden de hele reis nog niet kunnen zwemmen, omdat in de Sint Anna Baai waar de boot ligt, je niet in het water mag omdat het te vies zou zijn door de grote schepen die er varen. Daarom hebben we het openbaar vervoer gepakt en zijn we met z’n allen naar Mambo Beach gegaan. We waren echt super blij om te zwemmen en te snorkelen. We hebben allemaal mooie vissen gezien zoals papagaaivissen en zebravisjes.

Donderdag:
We hadden vandaag veiligheidsoefeningen, eerst met het brandalarm en daarna met het general alarm, deze kan afgaan in een noodsituatie. Daarna kregen we sailtraining, we moeten immers als we eenmaal de Caribische zee op varen, allemaal wel een beetje weten wat we moeten doen met alle touwen en zeilen. We zouden eigenlijk vandaag al gaan varen, maar dat werd uitgesteld naar vrijdag omdat de wind niet goed stond en er moest nog een aantal spullen geleverd worden voordat we mogen vertrekken. Dat betekende dat we tijd hadden om Willemstad in te gaan om nog even met het thuisfront contact te leggen. Lang leven de gratis wifi bij de DUSHI letters. In elk geval zien wij er naar uit om de vaste wal van Curaçao te verwisselen voor de zee.

Vrijdag:
Ook vandaag is het helaas nog niet gelukt om uit te varen, maar morgen zullen we dan eindelijk de wal voor het ruime sop verruilen, zo zegt kapitein Pieter. Vandaag na de zelfstudie daarom het 2e deel van de sailtraining, waarin we hebben drooggezeild. Het voordeel van het nog niet weg kunnen was wel dat we ’s avonds naar de carnavalsoptocht konden kijken. Carnaval op Curaçao is heel anders dan in Nederland. Er waren wagens met hele luide latinomuziek en daar dansten groepen mensen vrolijk achteraan. Pas om half één gingen we richting onze hut. De nightwatches gingen ook gewoon door, dus een klein clubje had de pech dat ze maar weinig slaap konden krijgen en op de boot moesten letten.

Blog 1: De eerste dagen

4-5-6 februari, Rob (docent wiskunde) 

Hierbij het eerste blog van RM3 uit Curaçao.
We zijn goed aangekomen na een fijne vlucht met de KLM van Amsterdam naar Corsow. Op Hato aangekomen stond, zoals onze chauffeur zei, een hele grote bruine bus op ons te wachten. Deze bracht ons in no time naar de Handelskade te Willemstad, waar de Artemis lag. Op het schip werden de trainees direct verdeeld over de cabins. Er waren er precies genoeg: 14 cabins voor de trainees en 2 voor de docenten.
’s Avonds kregen we van Richard een fantastische maaltijd voorgeschoteld. Daarna zijn we nog even met de trainees nog even Willemstad ingegaan om even kort wat highlights te bezoeken als: Gouverneurshuis – Breede- en Heerenstraat – het oude hotel Inter Continental (ofwel Van der Valkhotel) dat nu geheel leeg staat. Tevens zijn we de pontjesbrug overgestoken naar het Brionplein wat enorm groot is geworden t.o.v. het verleden daar hier de opstand van 30 mei 1969 heeft gewoed waardoor vele panden tot de grond zijn afgebrand. Nu ziet het er mooi en weids uit. Om kwart voor tien waren we weer terug op het schip waar iedereen doodvermoeid het bed opzocht. Dat was even wennen: geen airco maar een warmte met hoge luchtvochtigheid die over je heen komt. Je komt daardoor vervolgens wat laat in slaap....

De volgende dag fris en monter wakker worden om met school te beginnen. Dat ging fantastisch goed, je merkt direct: “zien leren doet leren!”. ’s Middags een security-carrousel en captains speech waar Pieter (onze kapitein) ons verwelkomde en een grove planning gaf over de komende dagen. ’s Avonds een groepsactiviteit waarin we proberen goede afspraken te maken over hoe we een goede sfeer houden gedurende de komende 6 weken.

Woensdagochtend na het ontbijt kwamen er 30 4V leerlingen van het Radulphus College met hun docente Geschiedenis bij ons aan boord. De trainees werden gekoppeld aan één van de leerlingen van het Radulphus College. Er ontstonden meteen vrolijke en geanimeerde gesprekken tussen de buddy’s van beide zijdes van de oceaan. De docente Geschiedenis, Jeanine Deseriere, gaf een gastles over het slavernijverleden op Curacao en de gevolgen daarvan voor het leven door de eeuwen heen op dit eiland. Was zeer indrukwekkend en leerzaam. Na de koffie/thee/limonade en versnaperingen van de Curaçaose leerlingen liepen we naar Otrabande aan de overkant om het slavernijmuseum te bezoeken. Onze gidsen gaven een weergave van de geschiedenis startend in Mali (Afrika) tot en met de tijd van de VOC en dus hier de WIC (West Indische Compagnie). Na het museumbezoek liepen we terug naar het schip en namen we afscheid van onze gasten.
Eerst maar eens een goede lunch verorberen om vervolgens met de crew van de Artemis de stores (de bestelling voor de komende 12 weken) te verwerken. De trainees hebben echt keihard gewerkt om door de stores heen te komen. Alles moest in het schip worden geplaatst zonder dar de interior en cook het overzicht kwijt raakten. Een applaus viel hen ten deel van de teacher-crew en de Artemis-crew. Echt complimenten!
Van school kwam deze dag niets meer; en terecht dus kregen de trainees einde van de middag vrij om wat inkopen te doen in Willemstad of te vertoeven op het Wilhelminaplein waar free Wifi was. Eindelijk konden ze even met het thuisfront contacten. Toen we vroegen of er nog sailmail verstuurd moest worden was er een volmondig “JA” want dat is altijd leuk. ’s Avonds hebben velen nog aan de sailmail gewerkt.