Skip to main content Skip to footer

Informatie voor Leerlingen

Op deze pagina vind je alle informatie voor je Masterskip avontuur

Informatie voor Leerlingen

Op deze pagina vind je alle informatie voor je Masterskip avontuur

Leerlingen

Masterskip: school op zee

Masterskip is een uniek programma voor leerlingen uit 4 havo en 4/5 vwo. Ben je in voor een avontuur? Dan bieden wij je een onvergetelijke levenservaring aan boord van ons Tall Ship.

Onze reizen hebben elk een verschillend karakter. Ze vinden plaats tijdens de maanden november tot en met mei. Vaar je mee met Masterskip, dan ervaar je hoe theorie tastbaar wordt in de dagelijkse praktijk op zee. De wereld is je klaslokaal. Verleg je grenzen en schrijf je in voor deze unieke ervaring, ruim 900 leerlingen gingen je voor!

Leerlingen

Zeilen en leren?

Ja, tijdens de reis (tussen de 5 tot 7 weken) ga je aan boord gewoon naar school. Voordat je vertrekt maak je samen met je school een plan van aanpak voor de te behandelen stof en toetsen. Aan boord hebben jij en je mede-trainees zes dagen in de week 3-4 uur zelfstudie per dag om hier zelfstandig aan te werken. Dat is intensief onderwijs. Er zijn ervaren docenten in de exacte vakken aanwezig om je te begeleiden, met soms een docent die een andere achtergrond heeft zoals economie, maatschappijleer of zelfs theater. Het docententeam bestaat uit een kern van eerstegraads bevoegde docenten. Soms wordt dit team aangevuld met tweedegraads docenten en docenten in opleiding. We letten natuurlijk op de pedagogische- en coachingsvaardigheden en vragen voor iedereen aan boord een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aan.

Lessen aan boord

Met je coach aan boord bespreek je regelmatig jouw persoonlijke leerdoelen en de voortgang van je studie. Heb je moeite met zelfstandig leren, dan kan de coach in overleg met jou een gestructureerde dagplanning maken. Op deze manier loop je geen achterstand op.

Naast 3-4 uur zelfstudie op een dag zijn er verdiepende of verbredende lessen, die worden gekoppeld aan het leven aan boord. Denk hierbij aan workshops over navigatie, krachten die spelen bij het zeilen, de techniek aan boord , meteorologie, de samenstelling van het zeewater en het zeeleven. Deze activiteiten en workshops sluiten aan bij de vakken die je op school krijgt.

Toetsen

Ook het maken van toetsen gaat gewoon door aan boord. Wij adviseren dat je 4-6 toetsen meeneemt in een dicht-geniete envelop. Op iedere zesde schooldag is het toetsdag en worden de toetsen in één of twee ruimtes afgenomen. Dit gebeurt uiteraard onder toezicht van de aanwezige docenten.

Toestemming van school

Mag ik zomaar een aantal weken van school wegblijven? Om mee te kunnen met Masterskip is het noodzakelijk om toestemming van jouw school te hebben. Een belangrijk punt in de werkwijze van Masterskip is de samenwerking tussen jou, je school en onze organisatie. Dit borgt goede uitwisseling van leerresultaten. Als jij je motivatiebrief aan je afdelingsleider hebt gestuurd, laat het ons dan weten. Dan kunnen wij jouw school informeren over ons programma. Het is heel belangrijk dat je zelf goed kunt motiveren aan je ouders en jouw school waarom jij deze reis wilt maken. Wat zijn je verwachtingen van de reis? Welke leerdoelen heb je? Wat levert dit jou en je school op? Verwerk dit in de brief die je aan je afdelingsleider stuurt. Zo ziet jouw school ook dat je serieus met de reis bezig bent.
Toestemming binnen? Laat dan het formulier 'toestemming school' ondertekenen en bewaar dit goed.

Staat jouw school al in deze lijst?

Het is handig om te weten of er eerder leerlingen van je school zijn mee geweest met Masterskip. Daarom hebben we een handig overzicht voor je gemaakt. Hierin kun je zoeken op je school en kijken of jouw school eerder toestemming voor Masterskip heeft gegeven. Staat jouw school in dit overzicht? Probeer dan te ontdekken wie de contactpersoon/mentor was, of stuur ons een mailtje met die vraag!

Leerlingen

Waar gaat de reis naar toe?

Masterskip biedt verschillende reizen op verschillende Tall Ships. De reizen op de Wylde Swan herken je aan ‘WS’, en de reizen op de Artemis beginnen met ‘AR’. Eigenlijk zijn er twee soorten reizen: Oceaanoversteken en Caribische zeilreizen. Iedere reis heeft zijn eigen karakter en bijzondere kenmerken. Welke reis kies jij?

Exclusief programma

Ieder jaar kunnen er zo'n 300 trainees mee met Masterskip, en dat klinkt in eerste instantie misschien veel. Echter, jaarlijks zijn er veel meer trainees geïnteresseerd in onze reizen. Dat betekent dat maar een klein deel alle trainees écht mee kan op reis. Rond december en januari schrijven de meeste trainees zich in. Wil je zeker weten dat je mee kunt op reis? Zorg dan dat je je op tijd, voor de kerstvakantie, inschrijft. Dan heb je de meeste kans om mee te kunnen op de reis van je keuze.

Gratis informatiefolder

Ontvang meteen een handig overzicht van onze reizen in een overzichtelijke PDF.

Leerlingen

Hoe ziet het leven aan boord er uit?

Tijdens een Masterskip reis zit je soms wel meerdere weken op zee zonder land te zien. Saai? Integendeel! Aan boord ben je de hele dag bezig. Leren, wachtlopen, zeilen, schoonmaken, je hoeft je nooit te vervelen. Elke reis bevat een aantal dagen waarop we op excursie gaan – zowel tussentijds als bij vertrek of aankomst (de verdeling hiervan is minimaal 3/4e zeilen en maximaal 1/4e aan land). Je bent dus niet altijd keihard aan het werk, er is volop tijd om te genieten van alles om je heen! Zo is de kans zeer groot om zeeleven tegen te komen. Van groepen dolfijnen, tot verdwaalde zeeschildpadden of walvissen.

Slapen

Je slaapt (bíjna) altijd aan boord – ook tijdens excursies aan land keer je terug naar het schip. Iedere leerling heeft een bunk of een hangmat om in te slapen. Daarnaast heb je een eigen scheepskist om je spullen in op te ruimen. In totaal kunnen er op onze schepen 30 trainees mee. Er zijn tussen de 7 en 10 bemanningsleden en 4 docenten aan boord.

Werkzaamheden

Bijna alle werkzaamheden worden gezamenlijk uitgevoerd. Je wordt in groepen ingedeeld en waarbij je te horen krijgt welke dienst je draait. Zo moet het dek geschrobd worden, moeten de ruimtes schoongemaakt worden, er moet worden gekookt, etcetera. Eten doen we altijd gezamenlijk. Hoe je aan vers brood komt op de oceaan? Dat bak je zelf samen met de scheepskok! We hebben ongeveer 20 broden per dag nodig. Aan boord leer jij hoe je brood moet bakken.

Communicatie

Aan boord is er geen WiFi. Er is wel een server aan boord, deze wordt alleen voor onderwijsdoeleinden gebruikt. Meestal is er in de havens of tijdens bezoekjes aan land wel een mogelijkheid om van het internet gebruik te maken.

Wanneer je geen bereik van WiFi hebt, heb je in ieder geval tijdens de reis 1x per week contact met het thuisfront. Dit gaat via Sailmail: 1x per week stuur jij een e-mail naar het thuisfront en 1x per week ontvang jij e-mail van het thuisfront. Zowel het schrijven als het ontvangen van Sailmail is bijzonder. Je bent lang van huis en deze digitale brieven zijn daarom ook van enorme waarde.

Leerlingen

Schepen en techniek

Onze Masterskip reizen vinden plaats op verschillende Tall Ships. Hieronder vind je een overzicht van de schepen waar we het komend schooljaar mee gaan varen.

Tall Ship Wylde Swan

De Wylde Swan is de grootste topzeilschoener ter wereld en is ontworpen als zeiltrainingschip voor het varen met jongeren. Het schip kwam in 2010 in de vaart.

De twee 40 meter lange masten en haar extreem grote zeilen domineren het silhouet van de Wylde Swan. Aan dek is veel ruimte om met je groep samen te komen, maar er zijn ook stille hoekjes om je even terug te trekken van de drukte aan boord.

De main hold is het hart van het sociale leven aan boord. Hier studeer je, slaap je, doe je spelletjes met elkaar en kun je tussendoor lekker chillen. Het schip is fris en modern ingericht.

Geschiedenis

De romp van de Wylde Swan is in 1920 gebouwd door Howaldtswerke-Deutsche Werft in Kiel (Duitsland) en was van oorsprong een stoomschip. De romp heeft door de jaren heen verschillende functies gehad, waaronder die van transportschip voor torpedo’s in de Tweede Wereldoorlog.

Door haar oorspronkelijke functie, vers gevangen vis zo snel mogelijk naar de haven van Hamburg varen, is haar romp lang en smal. Zoals gebruikelijk in die tijd heeft ze een rechte steven en een jachthek wat haar een statige uitstraling geeft.

Specificaties Wylde Swan

Lengte 62 m

Breedte 7,3 m

Masthoogte 43 m

Rompsnelheid 15 knopen

Zeiloppervlak 1.130 m2

Vlag Nederland

Thuishaven Makkum

Gebouwd 1920

Omgebouwd 2010

Certificaten Wereldwijd

Crew 10 - 12 pers.

Trainees 30 pers.

Motor 460 HP Caterpillar C12

Tall Ship Artemis

In schooljaar 2023/2024 is de Artemis onderdeel van de Masterskip-vloot. Hiermee kunnen we nog meer trainees meenemen!

De driemastbark Artemis is een prachtig staaltje zeevaarttraditie. Het schip is in 1926 in Noorwegen gebouwd voor de walvisvaart en later ingezet als vrachtschip tussen Azië en Zuid-Amerika. Sinds 2001 zeilt de Artemis weer op Europese wateren tot meerdere eer en glorie van de Nederlandse zeilvloot.

Geschiedenis

Tall Ship Artemis is een driemastbark gebouwd in 1926 te Noorwegen. Oorspronkelijk werd het schip gebruikt voor de walvisvaart, later werd het ingezet als vrachtschip tussen Azië en Zuid-Amerika. Het Friese Tallship Company bouwde het schip terug naar een prachtig dwars getuigd zeilschip.

Specificaties Artemis

Lengte 59 m

Breedte 7,0 m

Masthoogte 31 m

Rompsnelheid 12 knopen

Zeiloppervlak 1.050 m2

Vlag Nederland

Thuishaven Harlingen

Gebouwd 1926

Omgebouwd 2001

Certificaten Wereldwijd

Crew 6 pers.

Trainees 32 pers.

Motor 450 HP Caterpillar C12 Dita Marine

Veiligheid

Onze schepen voldoen aan alle door de International Maritime Organization (IMO) gestelde veiligheidseisen. De bemanning is goed getraind in het omgaan met noodsituaties maar vooral ook in het voorkomen daarvan. Elk jaar wordt het hele schip en de crew gekeurd door diverse overheidsinstanties. We zeggen vaak dat naar school fietsen risicovoller is dan zeilen op een Tall Ship.

Bemanning 

Onze internationale, professionele bemanning bestaat onder andere uit een kapitein, stuurman, machinist, een bootsman en een aantal matrozen. Zij zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor een veilige tocht en worden daarom getraind en gecertificeerd aan de hand van internationaal geldende voorschriften. Er is een scheepskok aan boord die het ontbijt, een grote lunch (vaak warm) en het diner verzorgt. Met dieetvoorkeuren (vleesloos, allergieën) kan ook rekening worden gehouden. Ook vaart er op onze reizen meestal een ‘interior manager’ mee. Indien aanwezig zorgt die samen samen met de trainees voor een netjes en opgeruimd interieur. Ook gaat er een scheepsarts mee. Dit zijn tenminste afgestudeerd basisartsen.

Docenten

De docenten zijn grotendeels eerstegraads bevoegde docenten van verschillende vakken uit het voortgezet onderwijs. Op iedere reis streven we naar een verscheidenheid aan docenten, zowel van bètavakken als bijvoorbeeld geschiedenis of economie. Naast het feit dat de bètadocenten goed kunnen helpen binnen hun vakgebied, hebben de verschillende docenten een grote toegevoegde waarde voor de inhoud van de verdiepende en verbredende lessen. Wij selecteren docenten op basis van hun vakkennis, maar vooral ook op hun didactische vaardigheden en het talent om leerlingen te inspireren.

Leerlingen

Kosten van je Masterskip reis

De kosten voor Masterskip hangen af van de reis die je kiest. Iedere reis heeft zijn eigen prijskaartje, afhankelijk van de duur en het vaargebied. De reizen kosten tussen ongeveer €6.500,- a €8.000,- per reis van 5 tot 7 weken.

Inclusief en exclusief

Het bedrag is inclusief: deelname aan het programma, eten en drinken, transfer, excursies, havengelden/brandstoftoeslag en kledingpakket. Het bedrag is exclusief vliegticket: bij de reissom is géén vliegticket inbegrepen. Wij kunnen op de lange termijn niet inschatten hoeveel de tickets in prijs gaan stijgen. Masterskip boekt wél de tickets, en voor vertrek worden de kosten van het vliegticket naar de deelnemers doorberekend middels een extra factuur in het persoonlijk account.

Bijkomende kosten en betaling

Bijkomende kosten kunnen zijn: aanschaf van een reistas, een laptop, eventueel een zeilpak en zakgeld.

Als je jezelf inschrijft, ontvang je van ons een boekingsbevestiging per mail. Binnen 14 dagen betaal je een aanbetaling van 30%. Het restbedrag dient drie maanden voor vertrek voldaan te zijn. Je zorgt zelf voor de reis- en annuleringsverzekering. Ook is een zorgverzekering met werelddekking vereist.

Financiën voor je reis

De afgelopen jaren is gebleken dat met behulp van een goed opgezet plan en gebruikmakend van een lokaal netwerk de reissom voor een groot gedeelte bij elkaar te krijgen is. Het lukt deelnemers regelmatig om het hele bedrag zelf te verdienen!

Trainees deden bijvoorbeeld onderzoeken voor bedrijven of universiteiten, kregen schenkingen van familie in ruil voor een Caribische fles wijn, verkochten hamburgers op school om op allerlei manieren tegenprestaties te leveren voor bijdragen van anderen. Ook worden er crowdfundingsacties opgezet.

Fondsenwerving workshop

Wij organiseren een aantal keer per jaar een workshop waarin we je helpen met het maken van een plan. We wisselen ideeën uit voor acties die je kunt gaan doen en we leren je wat wel en niet werkt. Schrijf je in voor een workshop via dit formulier

Alles is mogelijk: het allerbelangrijkste van het bij elkaar krijgen van genoeg geld is op tijd beginnen en gewoon doen! Wacht niet tot je naar een workshop kunt gaan maar bekijk onze #MASTERACTIES pagina en download ons sponsorboekje. Hierin staan ook mooie voorbeelden van trainees die je al zijn voorgegaan.

Annulering

Een Masterskip reis boek je lang voor vertrek. Je kijkt er enorm naar uit om aan jouw Masterskip avontuur te beginnen! Je hebt hard gewerkt om het mogelijk te maken om mee te gaan. Bij annulering van je reis zijn onze annuleringsvoorwaarden van kracht. Wil je je reis annuleren? We kijken graag eerst naar de mogelijkheden. Neem daarvoor contact met ons op.

Op de reizen van Masterskip zijn de algemene voorwaarden van toepassing. Reisdata zijn onder voorbehoud van beschikbare vluchten, de route is weer- en wind afhankelijk.

Leerlingen

Inschrijven voor Masterskip

Als je in de bovenbouw zit van het voortgezet onderwijs (havo/vwo), ambitieus bent, en je je wilt verdiepen in de combinatie van theorie en praktijk, dan kun je mee. Vaak merken we dat het examenjaar niet geschikt is om mee te gaan omdat dit al een intensief jaar is. Daarom richten we ons met Masterskip op leerlingen uit 4 havo en 4/5 vwo. Zit je op het vmbo of ben je blijven zitten in 3 havo of 3 vwo? Wie weet is er iets mogelijk. Neem contact ons op zodat we met je mee kunnen denken.

Voor wie is Masterskip

De Masterskip reizen staan open voor leerlingen met alle profielen. De docenten die mee zijn, geven verdiepende en verbredende lessen over natuurkunde, scheikunde, biologie, wiskunde, geschiedenis, economie en aardrijkskunde.

Je hoeft geen zeilervaring te hebben. Aan boord wordt alles over zeilen uitgelegd en na een aantal weken zullen jullie met de trainees samen het schip kunnen overnemen (natuurlijk onder toezicht) tijdens de scheepsovername. Heb je een sociale of lichamelijke beperking? We zijn kampioen in ‘denken in oplossingen’. Neem contact op met Masterskip (info@masterskip.com) voor nader overleg en de mogelijkheden. 

Inschrijven op je reis

Om mee te gaan met Masterskip moet je een aantal zaken regelen:

– je ouders moeten toestemming geven
– je school moet toestemming geven
– je moet de reissom bij elkaar krijgen

Heb je toestemming van alle partijen en heb je een plan om de reissom bij elkaar te krijgen? Schrijf je dan in! Het is jouw verantwoordelijkheid dat je bovenstaande drie punten voor elkaar krijgt voor vertrek. Het is aan jou om te bepalen op welk moment je je inschrijft. Bij je boeking ben je zeker van een plek, en ga je ook met ons een overeenkomst aan (zie onze algemene voorwaarden)

Na je boeking krijg je toegang tot je persoonlijke account waar je alle benodigde informatie kunt vinden en uploaden. Heb je extra ondersteuning nodig of heb je nog vragen? Wij helpen je graag om deze unieke levenservaring mogelijk te maken!

Nadat je je definitief hebt ingeschreven kan je je gaan voorbereiden op deze geweldige ervaring. In je persoonlijke account staat bijvoorbeeld al een paklijst klaar. Ruim voor vertrek ontvang je een plan van aanpak en een onderwijsbrief waarmee je aan de slag kunt. Vanaf twee maanden voor vertrek begin je met het invullen van studieplanners, het regelen van toetsen, stel je concrete leerdoelen op en het inpakken van je tas!

Gratis informatiefolder

Ontvang meteen een handig overzicht van onze reizen in een overzichtelijke PDF.