Skip to main content Skip to footer

Volg WS 1

Volg WS 1

Volg de Wylde Swan

Op deze pagina kun je de trainees op de voet volgen.
Je vindt hier blogs, video's, foto's en de live-locatie.
Gebruik onderstaande knoppen om snel naar het juiste punt op de pagina te gaan. 

Veel volgplezier!

Deel deze pagina

Houd je vrienden en familie op de hoogte! Download deze afbeelding en deel hem via social media of WhatsApp.

Live locatie Wylde Swan

Volg de live-locatie van het schip. Even geen update? Geen zorgen, de verbinding komt snel weer terug.

Bekijk ook de locatie van onze andere schepen >

Blogs & Vlogs

Iedere week schrijven de trainees blogs of maken ze vlogs over hun reis.
(Nog geen nieuws? Ververs dan de pagina met ctrl+R of command+R.)

VLOG 4: Excursie Kajakken 

Anna & Sanne

VLOG 3: WS 1 Recap (TikTok) 

Jamie

Blog 8: Sinterklaas op de Wylde Swan

5 december 2023

Natuurlijk moet sinterklaas ook gevierd worden op de Wylde Swan. Hoe vier je sinterklaas op een boot vraag je je waarschijnlijk af. De voorbereidingen begonnen al in Nederland. We moesten voor ons vertrek een cadeautje regelen. Dus iedereen op zoek naar grappig leuke cadeautjes. Het moest zowel voor een jongen als voor een meisje zijn. Er zijn echt leuke cadeautjes uitgekomen.

Toen ongeveer twee weken voor 5 december hebben we lootjes getrokken met een naam erop voor wie je het cadeautjes had gekocht, maar alleen een cadeautjes maakt de sinterklaas sfeer niet. Iedereen moest ook een gedicht schrijven in het Engels. Dat is lastiger dan je denkt. Rijmen in het Engels zonder rijmwoorden boek. Gelukkig hebben we een paar Engelse crew en wat twee talige trainees aan boord die je konden helpen met de rijmwoorden. En iedereen had een mooi gedicht, sommige grammaticaal correct en sommige leken meer op Nederlands met Engelse woorden ertussen.

De sinterklaas sfeer was nog niet helemaal aanwezig. Gelukkig konden wat trainees daar verandering in maken door 4 uur lang pepernoten bakken. Want pepernoten bakken voor 45 mensen is toch wel veel werk.

5 december pakjesavond. Iedereen was de hele dag nog bezig met gedichten schrijven. De sinterklaas muziek stond aan en de zak met cadootjes en gedichten werd steeds groter. Na het eten ging iedereen naar het achter deck dat helemaal leuk verlicht van met lampjes en disco bal die het main sail liet oplichten.

Maar wat is pakjesavond zonder een sinterklaas. Dus sinterklaas kwam ook een bezoekje brengen. En had een over iedereen was leuks te vertellen. Als je naam genoemd werd mocht je je cadootje komen ophalen, bij sinterklaas op schoot gaan zitten en dan vertelde sinterklaas iets leuks over jou en daarna mocht je je cadeautje open en je gedicht lezen. De sfeer zat er uiteindelijk goed in en iedereen was blij met zijn/haar kadootje.

VLOG 2: Reanimatiecursus

Noëlle & Floris

VLOG 1: Het bezoek aan Cabo Verde

Douwe & Elize

Blog 7: Excursie Santo Antão

28 november 2023, Nicolette (docent)

Geweldige hike op de flanken van een begroeide vulkaankrater van het mooie eiland Santo Antão gedaan. Om hier te komen namen we na de ferry in de haven van Porto Novo twee bussen naar de Cova-krater.
We startten onze excursiedag met twee fotostops aan de droge kant van het eiland. We zagen São Vicente in de verte liggen, wat geiten en ezels, maar verder vooral een kaal, dor landschap. Met het stijgen kwam er voorzichtig wat groen. De gids vertelde dat er voordat het eiland bewoond werd weinig tot niets groeide: alles is geïmporteerd. Er zijn dan ook weinig insecten waardoor er ook geen reptielen, slangen of andere enge beesten zijn. Wel spinnen door de import van hout.

Niet ver voor het hoogste punt werden wij gedropt om aan de hike te beginnen. Al snel verdwenen we in de wolken die aan de andere kant van het eiland tegen de berg aan hingen en werd het groen. Wederom een sterk staaltje van moeder natuur. Het regent aan de droge kant niet tot hoogstens twee dagen per jaar, de andere kant is groen door de wolken en de waterstromen die er in de lavabodem zijn. Dit deel voorziet het eiland van fruit en groente. De beesten kunnen er grazen. Het is een lapjesdeken van akkers, gras, huizen en bloemen.
De wandeling slingerde eerst nog een stuk omhoog om ons vervolgens met haarspeldbochten omlaag te brengen. Kou van de bergen bracht de trainees in wintersportstemming en leerden de gidsen hoe je kunt dansen.

Na de lunch reden we het laatste stuk over een nieuw geasfalteerde asfaltweg. Een kostbaar project van negen jaar mogelijk gemaakt door steun uit Europa. Bizar verschil met de weg waar we ’s morgens op gestart waren: allemaal kleine losse stenen. Deed denken aan de Via Appia Antica in Rome. Stukken van de asfaltweg die nu al beginnen te slijten worden gerepareerd met stenen…

De busjes brachten ons keurig op tijd terug voor de ferry. Na de natuur, volgt morgen cultuur: een workshop djembé.

Blog 6: Movie Night

22 november 2023, Fenne & Yannick

Ahoy,

Gisteren was een leuke dag. Eerst zagen we heel veel dolfijnen bij het net, voorop de boot. Er waren dolfijnen overal om ons heen, vanuit het net was het heel cool om te zien. Vooral als ze heel hoog de lucht in sprongen vlak voor de zonsondergang die toen ook gaande was.

Na het avondeten, ging de bel weer 3 keer, om te verzamelen. We kregen te horen dat de wachten een keertje niet door gingen en we film gingen kijken op het main sail. Er stond een projector op de captains cabin en iedereen pakte kussens, dekens en snacks.
We gingen eerst Around Cape Horn kijken, een oude zeilfilm. Deze gaat over hoe het leven vroeger was op een tall ship. De film was in zwart-wit en daarom van wat slechtere kwaliteit. Daarna mochten we kiezen uit 4 films: Mamma Mia, Finding Nemo, How to train your dragon en Moana.

We kozen unaniem voor Moana, iedereen had er veel zin in. Verbazingwekkend waren er nog een paar crewleden die deze film nog nooit hadden gezien, waaronder de kapitein. De liedjes werden allemaal heel hard meegezongen. Iedereen was wel heel moe, dus steeds meer mensen vielen lekker in slaap. Hierdoor werden de wachten die pas na de films waren, ook afgeschaft.
Overall was dit dus zeker een leuke dag.

Doeggieee,
Yannick en Fenne

Blog 5: Veiligheidsinstructies

21 november 2023, Sanne

Hey hey,

We hadden deze week een veiligheid instructie voor het geval dat er iets fout gaat.
Regel 1: blijf rustig.
Als het ergste van het ergste gebeurd en we moeten van boord, dan moeten we op 2 liferafts. Of zoals Lucy (mede trainee) zegt: “de drijvende camping”.
We zijn hiervoor in 2 groepen ingedeeld. Aan boord van deze liferafts zit genoeg eten en drinken voor ongeveer 21 dagen.
Ook moeten we dan een mooi rood teletubbie pak aandoen (is een one size fits all wetsuit die je van top tot teen inpakt zodat je het niet te koud krijgt).
En raad eens wie die aan mocht. Ja IKKE!! Keileuk was dat. Het was een beetje aan de grote kant jammer genoeg, maar het zou z’n taak uitvoeren en daar gaat het natuurlijk om.

Daarna hebben we geoefend wat ze zouden moeten doen als we moesten zwemmen (nu gelukkig droogzwemmen). Dit moet in een treintje met je voeten onder iemands oksels, zodat je elkaar niet kwijtraakt.
Als iemand het koud heeft gaan we pinguïnen. Dat is met degene die het koudste heeft in het midden allemaal tegen elkaar aan zwemmen, zodat we onze warmte zoveel mogelijk behouden. En als we de aandacht van een helikopter willen krijgen moeten we in een rondje met onze voeten gaan spetteren.

Na deze zware inspanningen van droogzwemmen hebben we nog een keer getest of iedereen nog wist wat je moest doen als er iemand overboord viel en dat is:
KIJKEN EN WIJZEN!!!

We hopen deze dingen nooit echt te hoeven doen, maar toch wel handig om voorbereid te zijn, zo midden op de oceaan.

Groetjes, Sanne

Blog 4: Het zonnetje, leuk, maar ook gevaarlijk

20 november 2023, Josje

Hallo Lieve Lezers,

Op dit moment varen we net weg uit Tenerife! Ik heb echt genoten van de stad, dat rondlopen is erg vermoeiend en ook zeker heel erg warm. Met dit weer moet je natuurlijk goed opletten voor de zon… Je wilt natuurlijk geen zonneschade. Ik ben Josje en in deze blog ga ik jullie wat vertellen over zonlicht en het warme weer, de gevaren ervan en hoe je jezelf kunt beschermen.

Iedereen vind een leuk kleurtje in de zomer natuurlijk heel erg leuk! Maar wist je ook dat je voor dat kleurtje niet perse in de brandende zon moet gaan zitten? Je wordt namelijk niet bruin door de het zonlicht zelf, maar door de UV-straling die hierin verstopt zit. Dit kunnen wij met het blote oog niet zien, maar overal is UV, zelfs in de schaduw. UV bestaat uit UV-A en UV-B. Deze twee worden onderscheiden van elkaar door de gevaren die ze erop na houden.

UV-A zorgt voor veroudering van de huid. Je krijgt door UV-A sneller een oudere huid. Rimpels, moedervlekken en kwetsbare huid zijn er allemaal gevolgen van. Ook gaat UV-A door glas heen.
UV-B zorgt voor het bruin worden en dus ook het verbranden van de huid. Om een lekker kleurtje te krijgen heb je dus UV-B nodig. UV-B gaat niet door glas heen.
Ook van de warmte van de zon zijn er gevolgen. De hitte zorgt ervoor dat je gaat zweten en dus vocht verliest. Als je niet genoeg water drinkt kun je dus uitdrogen en een zonnesteek krijgen!

Een paar tips die wij hier aan boord gebruiken;
1- Smeer je in! De factor het liefst 30 of hoger, om de twee uur. (belangrijk: factor zegt niets over hoe lang het beschermt, maar hoe goed)
2- Blijf als dat kan zo veel mogelijk in de schaduw, af en toe in de zon mag natuurlijk maar let goed op
3- Drink genoeg water om uitdroging te voorkomen
4- Draag een petje of hoedje om je hoofd te beschermen!

Nou, wij gaan weer lekker verder genieten hier terwijl we langzamerhand onze weg naar de Kaapverdische eilanden afleggen! Geniet van het zonnetje!

Xx Josje vanaf de Wylde Swan

Blog 3: Zeeziekte

14 november 2023, Floor

Ahoy! Ondertussen zitten we al 5 dagen op de boot en zijn we al heel veel barfen verder.
Ikzelf, ben vooral op dag 3 en 4 zeeziek geweest, de eerste dagen op zee.
Mijn barfcounter staat op 4, maar er zijn ook wat mede-trainees met een hogere barfcounter. Ik heb hier Josje en Marlinde geïnterviewd over hun leuke barfverhalen.

Marlinde zag ook positieve punten in de zeeziekte.
Marlinde (barfcounter 12): “Tijdens mijn zeeziekte hing ik vaak over de reling, maar ik zag wel veel meer dolfijnen, super leuk!”

Josje (barfcounter 5): “De mooiste zonsondergang die ik ooit heb gezien was toen ik over de reling hing.”

Ook heb ik nog gesproken met mijn mede-trainee Floris, die graag zijn ervaring wou delen.
Floris (barfcounter 1): “Overal om me heen hoorde ik kotsgeluiden, en dan moest ik weer van beneden naar boven rennen om alle kotsemmers te legen of aan Stijn te geven.”
Ook voor Floris is het zwaar.

Nog meer voordelen van de zeeziekte volgens Marlinde en Josje zijn; niet mee te hoeven helpen bij happy hour en lekker de hele dag op het dek zonnen, omdat je toch niks kan!

Tips tegen zeeziekte zijn vooral gemberpillen, gemberthee en vooral géén tucjes, uit ervaring van Floris.

Wij gaan weer lekker door barfen en tot de volgende blog!

Blog 2: Nightwatches

12 november 2023, Maud & Jamie

De nacht van 12 november

Na een lange avond met gembertheetjes en kotsbakken rondrennen waren we eindelijk verlost en mochten we wachtlopen van 00:00 tot 02:00. TOSTIWACHT.
Bij nachtwacht heb je verschillende taken: navigation room, sturen, engine room, deckcheck, zeilen hijsen/neerhalen.

Wij gingen met Pim in de navigation room, daar hebben we geleerd over de schepen die om ons heen varen en hoe we die moeten uitwijken en de coördinaten vinden op de kaart.
We hebben van Isis de engine room leren checken. Het is daar pittig warm, gelukkig was alles veilig. Daarna mochten we even een pauze en Yannick ging tosti’s maken.
Helaas ging de tosti er even snel in als eruit bij 2 van ons kortom we waren nog maar met zijn 3-en.

Maar nu waarom dit zo’n speciale wacht was:
Yannick stond aan het roer en wij waren met Pim aan het praten over man overboord in de nacht.
In een keer vroeg Maud “gekke opmerking, maar volgens mij hoorde ik iemand kuchen uit het water”.
Pim die sprint naar de reling en roept DOLFIJNEN. Het was zo magisch, dolfijnen in zeevonk het leken op de dolfijnen uit de Barbie film.

Yannick was nog steeds aan het roer en schreeuwde “hallooooo ik wil ze ook zien’’, uiteindelijk nam Pim het roer over en kon Yannick ook kijken.

Dat was een hele leuke nachtwacht. Tot de volgende, joehoe

Blog 1: Dagje Cascais

12 november 2023, Pien & Dominique

Om acht uur werden we in hetzelfde rode bootje weer aan land gezet, omdat we zelf in een groepje Cascais mochten verkennen.
Onze groep wist meteen waar het naartoe wilde dus stonden we om half negen ‘s ochtends in de Macdonalds. Waarna we door liepen naar Burgerking, die dicht bleek te zijn dus gingen we naar de Starbucks waar we koffiedronken en nog een ander groepje tegen kwamen.
Vervolgens hadden we het plan om naar een grot te gaan die niet ver weg bleek te zijn. De grot was supergaaf!

Als laatste voor we terug keerden naar de boot zochten we nog een supermarkt op om snoep, koek, chips, nootjes, noedels en frisdrank in te slaan.
Nadat dat gelukt was liepen we door een parkje terug naar de boot (het park bleek dood te lopen dus moesten we op onze schreden terug keren), in het park was een vijver met supergrote eenden en extreem veel roodwang schildpadden die daar lekker aan het chillen waren.

Voordat we het park weer verlieten hebben we gezongen op het feestje van een kind dat zes werd.
Toen we tenslotte weer op de kade stonden om door het rode rubberbootje teruggebracht te worden naar het schip was onze dag compleet, omdat we ook nog een school harders in de haven zagen zwemmen (harders zijn een soort vis).

Eenmaal terug bij het schip met alle groepjes, had de crew nog een verassing in petto, we gingen zwemmen!! We sprongen een voor een van het schip de haven in, en voor de echte waaghalzen kon je ook nog van de vier meter boven het water hangende boegspriet afspringen.
Daarna hebben we de zeilen gezet en zijn uit de haven vertrokken zodra we op open zee waren sloeg de zeeziekte toe en hing 80% over de reling.

En zo eindigde de derde dag aan boord van de Wylde Swan.

Update 1: De eerste dagen aan boord

10 november 2023, Masterskip Team

De Wylde Swan is al een paar dagen aan het varen en de trainees hebben het enorm naar hun zin. Ze kwamen afgelopen vrijdag rond 18:00 uur aan boord en speelden direct een namen spel.
De dag erna volgden de veiligheidsinstructies en de eerste keer zelfstudie, wat erg goed ging. Tevens was onze kapitein een klein grappig detail opgevallen. Namelijk, het feit dat toevallig bijna alle trainees crocs dragen. “Funny to see such a large collection of them.” Haha, ziet er vast gezellig uit al die verschillende kleuren crocs!

Beide schepen konden een ‘barf-count’ houden. Aan boord van de Wylde Swan was veel zeeziekte, want het schip rolde hevig aan het begin van de reis.

Een rollend schip? Even voor de niet-nautischen onder ons, het is een combinatie van ‘stampen’ en ‘slingeren’. Dit zijn twee van de zes scheepsbewegingen. Rollen wordt veroorzaakt door golfslag op zee. Vooral door de combinatie van beide scheepsbewegingen veroorzaakt het vaak zeeziekte.

Inmiddels zijn de meeste trainees over hun zeeziekte heen, dus dat gaat top!

Blijf hier op de hoogte, door actuele berichten vanuit ons en door de blogs en vlogs van de trainees zelf.

Veel lees- & kijkplezier!