Skip to main content Skip to footer

De oceaan oversteken met Masterskip

De oceaan oversteken met Masterskip

“Het voor een langere tijd op zee zijn…
In een bubbel zitten met z’n allen…
En helemaal op onszelf aangewezen zijn…”

Één van onze zeer ervaren Kapiteins, Marco, schetst een beeld van onze oceaanoversteken

“Je ziet elke dag de zon opkomen en de zon weer ondergaan, de wolken razen voorbij, het leven aan boord gaat door… Er wordt les gegeven en we maken van alles wat we tegenkomen iets educatiefs, bijvoorbeeld de vissen die we vangen (biologie), hoe we bezig zijn met de zeilen aanpassen (zeiltraining), hoe we bezig zijn met het weer en nog veel meer.
Het weer is echt een heel groot iets. Dagen van tevoren, voordat je varen gaat, kijk je al hoe loopt het met hoge druksystemen en lage druksystemen en of is die passaatwind goed gevormd is of niet. Je stuurt de hele dag de oceaan op, kijkend naar wolken en buien waar wellicht actie op ondernomen moet worden. En ondertussen, smelt eigenlijk alles met elkaar samen…”

“Je bent soms wel 2 a 3 weken op zee. In het begin ben je bezig met ‘hoelang duurt het nog voordat we er zijn?’ Maar op een gegeven moment denk je juist ‘laat ons maar doorgaan!’, want je bent zo ontzettend één met de elementen en met je team om je heen. De trainees zeggen ook vaak dat het voelt alsof de tijd stil staat. Als je dan toch aan het varen bent, laat het dan maar lekker een paar weken lang zijn!”

“Tijdens een oceaanoversteek terug naar Nederland, met Tallship het Noorderlicht, vanaf Sint-Maarten naar de Azoren toe. Zaten we er zo lekker in, dat op een gegeven moment ben je zo bezig met het varen en zeilen dat je dan zelfs denkt ‘wat mij betreft slaan we die hele Azoren over, het is veel mooier hier op zee!’ ‘Om gewoon één te blijven met deze groep.’
Het leven midden op de oceaan is zo speciaal. Dan heb je niet al die afwisselingen van het land, excursies, drukte, verschillende mensen, locals, het strand, winkeltjes etc. Het leven krijgt dan weer een totaal ander ritme. Het is juist zo mooi en uniek om op zee die bubbel in stand te houden.”

“Want hoe uniek is het wel niet, om even nìet gestoord te worden?”
Op zee is het heel duidelijk. Op zee vaar je door, je hebt je wachten en na je wacht ben je aan het rusten of je bent eventjes lekker iets leuks voor jezelf aan het doen. Trainees zijn met schoolwerk bezig of er zijn workshops of je bent aan het vissen. Van alles doen we aan boord."

"Er gebeurd zòveel op de oceaan... en je bent één met de natuur.”