Sponsortip van Bibi

Ga jij volgend jaar mee met Masterskip en ben je nog druk bezig om de financiën voor jouw reis bij elkaar te krijgen? We delen graag ervaringen van anderen met jou. Deze keer de sponsortip van Bibi Wijs. Zij is vorig jaar mee geweest met de Oceaanoversteek via de Azoren naar Nederland. Ze heeft het hele bedrag (100% !!) voor  haar reis zelf bij elkaar gekregen. Bibi heeft veel succes gehad met haar nieuwsbrief, waar mensen zich op konden abonneren. Hiermee haalde ze € 3.000,- binnen. Ze vertelt zelf hoe ze dit aangepakt heeft.

 

“Mensen konden voor een minimaal bedrag van 10 Euro abonneren op mijn nieuwsbrief. Dat was een brief die ik voorafgaand aan mijn reis elke maand, en eenmaal aan boord elke week, verstuurde via de sailmail. Veel mensen vonden het leuk om mijn verhalen te lezen en wilden mij graag helpen met mijn droomreis. Na een paar weken volgden al zo’n honderd mensen mij en uiteindelijk stuurde ik mijn brief naar ruim 250 mensen.”

 

Wat zette je in jouw nieuwsbrief? “Ik ben ergens in december begonnen. De eerste paar vertelde ik over wat ik allemaal ging doen en waarom ik dit zo graag wilden. Ook vertelde ik over hoe ver ik was gekomen met het ophalen van al het geld en schreef ik over de ontmoetingen met mijn mede-trainees. In de eerste week van de maand zorgde ik altijd dat ik een nieuwsbrief klaar had staan en ik verstuurde het gewoon naar iedereen over de mail (je kan heel makkelijk een verzendlijst aanmaken en alles in 1 keer versturen). Soms deed ik er foto’s van het schip bij of een foto van mijzelf, want er waren veel sponsoren die ik niet persoonlijk kende. Naarmate de reis dichterbij kwam, begon ik meer te schrijven over de daadwerkelijke voorbereidingen zoals het pakken van mijn tas en alles regelen op school. Elke keer kreeg ik hele positieve reacties en daarom vond ik het ook echt leuk om elke maand weer een stuk te mogen schrijven.

 

Uiteindelijk was de dag aangebroken om te vertrekken en die datum had ik natuurlijk al ontzettend vaak in mijn brieven vermeld. Al vier dagen na aankomst mochten wij onze eerste sailmail schrijven. De brieven die ik naar huis verstuurde vanaf de boot waren veel makkelijker te schrijven. Een hele week moest in slechts 700 woorden gepropt worden en dat was heel krap, zo ontzettend veel dingen maak je mee en alles wilde ik vertellen!

 

De laatste brief heb ik een paar weken na terugkomst in Nederland verstuurd en daar schreef ik vooral over wat ik allemaal geleerd heb (dat was een heleboel) en bedankte ik iedereen voor hun hulp en lieve berichten.

 

Heb je tips voor anderen?

* Zorg dat je in je eigen woorden schrijft, het maakt niet uit of het in perfect Nederlands is, dat was het bij mij vaak in mijn enthousiasme ook lang niet altijd.

* Sla nooit een keer over. Mensen betalen er voor en zullen erg teleurgesteld zijn als ze een maand niks van je horen.

* Foto’s ter illustratie zijn altijd leuk.

* Houd op de boot iets van een dagboek bij (dit kan gewoon op de computer), want je maakt zoveel mee in een week dat het te veel is om te onthouden. Het is dan erg handig als je het terug kan lezen.

* Geniet van het schrijven, het is namelijk maanden later zelfs voor je zelf mega leuk om terug te lezen!