Caribische ontdekkingsreis (reis #3) accent economie

Als je in het Caribisch gebied vaart, ontdek je dat ieder eiland anders is. Op sommige eilanden is het erg toeristisch, andere eilanden zijn onbewoond. Ieder eiland binnen dit gebied was vroeger een kolonie van één van de machtige westerse landen. Vooral Engeland, Frankrijk en Spanje bezaten hier veel eilanden die vooral gebruikt werden vanwege hun grondstoffen

en de uitstekende landbouwmogelijkheden. Op elk eiland kun je vragen stellen over de handel en het toerisme, het economische systeem. Om het concreet te

maken geven we een voorbeeld.

‘Ik liep over het strand en daar lag een man in een hangmat. Ik kwam met hem in gesprek. Ik vroeg hem wat hij de hele dag deed. Hij vertelde dat hij ‘s ochtends een vis ging vangen, dan het bos inliep om een paar bananen te plukken, zodat hij te eten had. Verder deed hij niks.’ Dit is een contrast met hoe wij in de Westerse wereld leven: het is daar zó anders! Dan is er het verschil tussen de eilanden op zich; je hebt heel rijke eilanden, waar je  geen product onder de 20 euro koopt. En je hebt arme eilanden, waar weinig toeristen komen. En op dat eiland waar iedereen arm is, heeft wel iedereen een smartphone… Hoe kan dat!?

 

Wat gaan wij met deze twee voorbeelden doen in het Masterskip programma? Wij zitten daar straks middenin! We zeilen natuurlijk veel als we in het Caribisch gebied zijn; we zijn tenslotte niet voor niks met een Tall Ship onderweg. Maar elke keer als je een eiland bezoekt zie je de verschillen. De Economie docent die naast de bèta docenten meegaat op deze reis geeft hier verdiepende en verbredende lessen over.