Een dag op de Wylde Swan | Curaçao

 

Een dag op de Swan is altijd interessant. Zo ook gisteren. Kapitein Tony bestempelde de dag al als ‘no-clue-day’. Het was namelijk nog onduidelijk of wij maandag of dinsdag zouden vertrekken. Maar onze vraag was: kunnen we nu wel of niet maandagmiddag nog op excursie? En zo ja, waar naar toe?

 

Gelukkig is hier ontzettend veel te doen en ontstaan er vaak ook spontaan ideeën. Onze excursie-coördinator Maurits had al even geïnformeerd bij het museum om de hoek: Kura Hulanda. De geschiedenis van de slavenhandel, die we al eerder besproken hadden aan boord, word hier in beeld en voorwerpen zichtbaar gemaakt. Eén van de meest indrukwekkende onderdelen was het nagebouwde ruim van een schip waarin de slaven vervoerd werden: hutje mutje op elkaar met hun handen en voeten geboeid. Om fysiek zo te gaan zitten in die omgeving is wel erg confronterend, zeker in combinatie met de verhalen die in het museum verteld werden. En dit beschreef slechts de oversteek vanaf Afrika. Erg indrukwekkend dus.

 

Maar het programma bestaat niet alleen uit serieuze dingen (die, naar mijn idee, heel belangrijk zijn), maar ook iets lichtere onderwerpen (die stiekem ook heel educatief zijn). Na het museumbezoek zijn we namelijk doorgegaan naar onze ‘buren’. Het schip de ‘Lelystad’, een baggerschip van de firma Van Oord, lag achter ons aan de kade. ’s Ochtends heb ik samen met trainee Mees een rondleiding gekregen van de hoofdwerktuigkundige en hebben ze ons ook nog geholpen met een onderdeel dat wij aan boord niet meer hadden. ’s Middags mochten trainees en crew die ook geïnteresseerd waren, ook nog langs komen. Maar het meest enthousiast waren de trainees over de stroopwafels die we van Van Oord hebben gekregen.

 

Conclusie: een leerzame middag met, voor sommigen, nog extra uitleg over grote, stoere machines en iedereen blij met een stroopwafel helemaal uit Nederland.

 

Geschreven door Lotte Grootveld, docent Wiskunde en Natuurkunde, Reis 4.