Fabiënne | Persoonlijke groei door zeilreis

 

Fabienne de Jong ging in 2017-2018 mee met de 4e reis van Masterskip: de Cubareis. Dit schooljaar schreef ze haar profielwerkstuk over persoonlijke groei door een zeilreis. Ze heeft een onderzoek gedaan onder Masterskip trainees en andere zeilers, waaronder Wylde Swan crew. Hiervoor heeft ze vragenlijsten gebruikt en interviews gedaan.

 

Een greep uit de conclusies van haar onderzoek:

 

  • Tijdens de zeilreis veranderden mensen; deze verandering was voornamelijk te zien nadat ze weer in hun thuisland waren. Nadat ze weer terug waren, beseften ze pas hoe anders het leven is en dat er grote verschillen zijn tussen een leven aan boord en een normaal leven op land.
  • Mensen die een zeilreis hebben gemaakt beschrijven zichzelf socialer en uiteindelijk durven ze meer.
  • Aan boord leef je met weinig spullen en sluit je je voor bepaalde tijd af van het normale leven. De meeste mensen keken op een positievere manier naar het leven en waren sneller tevreden met bepaalde dingen. Deze verandering was vooral op korte termijn te zien. Op langere termijn veranderden personen vaak weer terug naar hun oude gewoontes die ze hadden voordat ze op zeilreis gingen.

 

Fabienne haar eigen verhaal: Tijdens mijn eigen zeilreis van 6 weken ben ik veranderd. Op een boot leer op een andere manier leven. Soms zijn er kleinere dingen waar je mee te maken hebt, maar wat wel invloed op je leven kan hebben. Ik ben op sociaal gebied veranderd. Ik durf nu veel sneller op mensen af te stappen om iets te vragen. Als ik nu iets zelf moet regelen, dan gaat dat ook veel zelfstandiger dan dat voorheen ging. Voor vertrek heb ik veel zelf moeten regelen. Ik kreeg ondersteuning van mijn vader en moeder, maar ik heb zoveel mogelijk zelf gedaan. Ook aan boord van het schip moest ik veel zelf regelen. Ik moest mijn school zelf bijhouden, of hulp inschakelen als iets niet lukte. Ook was ik zelf verantwoordelijk voor alles. Ik had geen contact met mijn ouders of andere vrienden of vriendinnen, aangezien er midden op zee geen bereik was. Zelf inschatten hoe laat ik naar bed toe zou gaan, op tijd al mijn spullen opruimen, zodat alles netjes bleef, op tijd mijn bed afhalen zodat alles gewassen kon worden. Dit zijn allemaal kleine dingen, maar hierdoor ben ik wel zelfstandig geworden. Ik durf met 100% zekerheid te zeggen dat het leven op een boot anders is dan je normale leven thuis.